День домашніх тварин: яких улюбленців зручно тримати в квартирі (ФОТО)

У цьому випадку буде щаслива і тварина, і господар

Не всіх домашніх тварин однаково комфортно утримувати у міській квартирі. Тут все залежить і від породи, і від характеру кожного окремого улюбленця. Однак є ще й загальні правила, про які краще дізнатися заздалегідь

Сьогодні - спеціально до Дня домашніх тварин - розповідаємо, які домашні тварини підходять для квартири і до чого потрібно бути готовим їх власникам.

СОБАКИ

Саме собаки вважаються одним із найпопулярніших видів домашніх тварин. Їх можна тримати і в місті, і в селі, і в будинку, і у квартирі

Утім, варто пам’ятати, що собаки дуже соціальні створіння і їм треба особливий догляд:

  • регулярні прогулянки;
  • ігри та розваги;
  • дресування;
  • і просто багато уваги!

Особливості утримання собак

Багато порід погано переносять довгу розлуку з господарями, тому їх не можна заводити, якщо ви рідко буваєте вдома. Необхідно також пам'ятати про линяння і можливе псування меблів, доки щеня не вивчить правила поведінки у квартирі.

Собаки часто лякаються грози, різких звуків, можуть гавкати на людей у коридорі, через що нерідко виникають конфлікти з сусідами.

Окремо варто наголосити і на тому, що утримання собаки – задоволення не з дешевих. Їм потрібен не лише хороший корм та вітаміни, а й ласощі, нашийник / намордник / повідець, препарати проти бліх та інших паразитів, іграшки тощо. Не забуваємось і про кінолога, який має виховати вашого улюбленця, аби той знав команди і не кидався на перехожих та інших тварин.

Вибір породи для квартири

Безумовно, найбільш прийнятним варіантом будуть середні чи маленькі породи. До прикладу: такса, пудель, пекінес, спанієль, чихуахуа, коргі, тер’єр, пагль, шпіц, мопс або ж бульдог, мініатюрний бультер’єр, вальштер’єр, доберман, мастіф, бельгійська вівчарка, салукі тощо.

Пам’ятайте, що у кожної породи свої особливості – від характеру й поведінки до правил вигулу та харчування. Кожну породу краще вивчити окремо і лише тоді робити остаточний вибір.

КОТИ

Один із найбільш самостійних і незалежних видів домашніх тварин. Майже все, що потрібно більшості домашніх котів – це їжа, вода і чистий лоток. Утім, це не значить, що їм не потрібна ваша увага і любов  Іграшки у кота бути повинні!

Особливості утримання котів

Основна «котяча загроза» - гострі кігті, якими вони можуть роздерти усі м’які меблі в помешканні. А ще коти багато линяють (час від часу їм навіть потрібно давати спеціальний корм, який виводить шерсть з організму, бо вони не тільки «гублять» її по хаті, а й злизують).

Вирішити обидва питання, в принципі, легко: в зоомагазинах продаються спеціальні драпаки, об які домашній кіт сточує кігті, та ножиці для їх обрізки; а позбутися зайвої шерсті можна, регулярно вичісуючи муркотуна.

Попри усталений стереотип, більшість котів не проти сусідства з іншими тваринами, в тому числі й з іншими собі подібними.   

Крім того, хоч зазвичай вони й не подають вигляду, кішки нудьгують за своїєю людиною, якщо вона надовго покидає дім.

В цілому коти найбільш оптимальні домашні вихованці для квартири. Вони не вимагають особливо високого рівня догляду, але можуть стати вашими найкращими в світі друзями!

РИБКИ

Споглядати за ними – суцільне задоволення На відміну від чистки акваріума, яку, до речі, потрібно проводити регулярно...

Рибки стануть ідеальним варіантом для тих, хто хоче мати домашнього улюбленця, але не дуже хоче займатися його вихованням

Особливості утримання рибок

Попри те, що рибкам не потрібне спілкування, вони потребують особливих умов утримання й догляду:

  • найперше, що враховують при виборі акваріумних рибок – чи потрібна їм додаткова аерація (тоді доведеться купувати спеціальний компресор, а це – штука недешева);
  • наскільки великий об’єм акваріуму вам треба (теж залежить від виду рибок та їх кількості);
  • також потрібно правильно обрати місце, де стоятиме акваріум, щоб вода була нормальної температури і не «цвіла».

Звісно ж, корм доведеться купувати у зоомагазині. Там же можна придбати усілякі препарати, які знезаражуватимуть воду (яка, до слова, має бути відстояна!)

Істотний плюс рибок – у вас ніколи не буде проблем із сусідами через шум чи неприємний запах!

ПТАХИ

Ще один дуже вдалий варіант для квартири. Можна обрати як «мовчазну» пташку, так і пернатого, якого можна навчити декількох слів. Головний плюс у тому, що переважно папуги невибагливі і займають мало місця.

Особливості утримання

Перше, що вам потрібно – клітка, краще велика, аби птах міг літати по ній, доки сидить закритий. Для різних видів папуг треба різні клітки – комусь достатньо маленької, а комусь потрібна величезна, висотою зі зріст людини.

Клітка повинна стояти у захищеному від протягів місці, причому не на прямих сонячних променях. А ще у квартирі доведеться тримати закритими вікна. Інший варіант – встановити москітні сітки, через які папуга не зможе вилетіти.  

Більшості видів буде набагато комфортніше жити у парі. Про такі нюанси краще заздалегідь запитувати у продавців зоомагазину.

Якщо ж ви берете одного птаха, йому обов’язково потрібно створити «розважальний майданчик» прямо у клітці – повісити спеціальне дзеркальце з дзвіночком, гойдалку і, можливо, навіть іграшкового папужку.

Пам’ятайте, що абсолютно «мовчазних» папуг не існує – вони все одно будуть трохи шуміти, в тому числі й уночі.

Вибір птаха для квартири

Серед найпопулярніших видів:

  • канарки
  • нерозлучники
  • какаду
  • корелла
  • хвилястий папуга
  • жако
  • амадин
  • вівсянка

КРОЛИКИ

В основному кролики активні вранці і ввечері, що прекрасно поєднується практично з будь-яким графіком роботи

Утім, щодо догляду за ними є певні нюанси. Вважати, що їм достатньо їжі, води та чистого вольєра – помилка. Навіть з останнім пунктом є свої тонкощі – прибирати у клітці доведеться часто, оскільки запах, який виникатиме в брудній клітці, не залишить «байдужим» нікого

Особливості догляду за кроликами

Зуби у кроликів ростуть потягом усього життя, тож їм потрібні спеціальні предмети, об які вони їх сточуватимуть (наприклад, крейда). Будьте уважними, коли випускаєте свого улюбленця з клітки – він обов’язково що-небудь згризе або подере (якийсь шнурок чи просто шпалери зі стінки).

Дуже важливий і вибір клітки – вона має бути невисокою, але достатньо широкою. У неї має вміщатися приблизно 5 кроликів (а можна й більше).

 

Кроляче житло потрібно розмістити в найкращому кутку квартири: не біля вікна і не біля радіатора, у місці, де немає протягів.

Щодо раціону, то кролики не дуже вибагливі – вони їдять різні овочі й фрукти, полюбляють капусту, зерно, гілочки з дерев чи кущів малини. Також їм потрібне сіно, вітаміни і крейда, а вода має бути кип’яченою і мінятися щодня.

Як обрати кролика для квартири

Є 4 основних породи декоративних кроликів, яких можна утримувати вдома:

  • карликові;
  • рекс (порода з плюшевою шерстю);
  • висловухі (мають дуже спокійний характер);
  • ангорські кролики (мають дуже довгу шерсть і потребують в рази більше догляду, ніж інші породи).

ГРИЗУНИ

Йдеться про хом'яків, щуриків, морських свинок, шиншил і дегу. Якщо вас турбує питання, яку тварину завести у маленькій квартирі, то свій вибір можете спокійно зупинити саме на цих тваринках. Вони, як і решта домашніх улюбленців, порівняно швидко звикають до господаря і можуть посидіти на руках, а часом – і погратися з вами

Особливості утримання

Головний мінус гризунів у тому, що вони ведуть нічний спосіб життя і можуть серед ночі підняти на вуха всю хату А в усьому іншому вони, в принципі, невибагливі.

Пам’ятайте, що морським свинкам краще жити парою, щурики дуже люблять погратися з господарем, лазячи по ньому, а шиншилам потрібні особливі умови проживання – окрім стандартного бігового колеса, доведеться купити ще й спеціальну «купалку», в якій – у спеціальному дрібнесенькому пісочку а-ля «вулканічний пил» – купатиметься звірятко.

Їдять різні види гризунів взагалі різну їжу: якщо морська свинка харчується свіжими овочами та всілякими фруктами + зерном і гілочками, то шиншилі потрібне сіно і ЛИШЕ повністю висушений корм зі всілякими добавками.

Різні й «запити» на клітку: хом’ячку достатньо малесенької клітки, а от для шиншили доведеться купувати справжні хороми – височенну клітку з кількома поличками, аби тваринка могла скакати.

РЕПТИЛІЇ та ПЛАЗУНИ

Це, мабуть, найбільш екзотичні варіанти домашніх улюбленців, яких заводять у квартирі. Найпопулярнішими є черепахи та ящірки і обоє потребують особливого догляду, зважаючи на наш клімат.

Особливості утримання

Черепахам потрібно багато місця, світла й вологи, а ще – чиста вода, спеціальне харчування і дотримання гігієни. Для утримання черепахи вам потрібен тераріум, в якому обов’язково має бути невеликий басейн та обігрів, а ще будиночок для сну.

Улюблена їжа черепах — рослини: кульбаба, люцерна, конюшина, ромашка. Також у раціоні повинні бути овочі та сир (як добавка кальцію), свіжі ягоди (наприклад, полуниця) і фрукти (яблука, груші).

Правила черепашачої гігієни:

  • тераріум щодня потрібно прибирати, бо він дуже швидко брудниться;
  • раз на тиждень треба проводити їй водні процедури, причому вода має бути +30⁰С;
  • регулярна обрізка кігтів.

Ящіркам теж потрібен просторий тераріум, але без басейну, і спеціальний термокамінь, щоб тварина могла грітися. Їдять черепахи всіляких комашок (жуків, коників-стрибунців, тарганів, павучків та личинок комах) і рослинки, їх доведеться регулярно купувати у зоомагазині – як і спеціальні добавки й вітаміни.

Яку б тваринку ви не обрали, пам'ятайте, що головне – любов та увага! Залишайтеся людьми і не ображайте братів наших менших

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень