Скільки платитимуть рівняни за газ у травні

Уряд, Міненерговугілля та Нафтогаз не можуть дійти згоди

Вартість газу для населення вже у травні може зрости на 1,14 грн за кубометр.

«Нафтогаз України» з 1 травня підвищує гуртову ціну газу для населення на 15%. В результаті такого підвищення роздрібна ціна газу зросте з 8,55 грн до 9,72 грн за куб. м.

«РІВНЕГАЗ ЗБУТ» отримали від «Нафтогазу» проект додаткової угоди до договору на постачання газу для населення, в якому з 1 травня 2019 року гуртова ціна газу для населення без обліку транспортних складових збільшується з 7 482,61 до 8 621, 76 грн за тис куб. Це на 1 139,15 грн, або 15% вище від теперішньої ціни. При цьому тарифи на транспортування і розподіл газу залишаються незмінними.

 «РІВНЕГАЗ ЗБУТ» повідомляє, що минулого місяця вже звертався до «Нафтогазу» з проханням зменшити ціну на газ для населення у зв'язку з відповідним зниженням цін на ринку газу.

У відповідь Нафтогаз відмовився знижувати вартість газу, повідомляє «РІВНЕГАЗ ЗБУТ».

Нагадаємо, що Кабінет міністрів підготував ще 3 квітня постанову  № 293,  яка зобов’язує з травня навпаки знизити ціни на газ для населення. Якщо промисловість купує блакитне паливо дешевше, населення не може платити більше, - повідомляє Міненерговугілля.

 Піднімали питання вартості газу і під час засідання Кабінету міністрів. Прем’єр  Володимир Гройсман звернувся до «Нафтогазу»:

До 24 квітня «Нафтогаз» має повідомити всім українцям, що ціна газу з 1 травня буде нижчою за 8,55 грн/куб. м. Рішення Уряду мають виконуватися.

Якщо цього не станеться, я ініціюю відставку глави правління «Нафтогазу» і прохатиму Уряд підтримати мою пропозицію.

Утім, на офіційній сторінці «Нафтогазу» опубліковане звернення до Кабміну з проханням знизити, а не підняти ціну, і каже, що не мають юридичних підстав робити це самостійно.

Ціна на газ з 1 травня 2019 року піднімається на 15% до рівня 7184,8 грн за 1000 куб. м (без урахування ПДВ та витрат на транспортування і розподіл).

При цьому ринкова ціна газу на травень, опублікована станом на 16 квітня Українською енергетичною біржею, становить 6800 грн за тис. куб. м з ПДВ, або на 27% нижче ціни, розрахованої згідно з вимогами Кабінету Міністрів.

І додають:

Постанова №293, ухвалена урядом 03.04.2019, не звільняє Нафтогаз від зобов’язання виконувати чинну постанову №867. Без такого рішення Кабінету Міністрів Нафтогаз не має права самостійно зменшувати вартість ресурсу, який вона постачає роздрібним постачальникам газу, виробникам тепла та іншим споживачам.

Тож чи платитимуть рівняни за газ з травня 6,8 грн за 1 куб. м. чи 9,14 грн за 1 куб.м. - ще невідомо.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень