Уряд бореться з газовою корупцією новими нормами та встановленням лічильників

Останнім часом на Рівненщині скаржаться на газопостачальні компанії

У квитанціях мешканці області все частіше бачать завищені норми споживання газу та усілякі незрозумілі коефіцієнти, котрі призводять лише до одного наслідку - із гаманця звичайних людей хочуть дістати ще більше коштів.

Цікаво, що до сьогодні постачальники газу не згадували про так звані стандартні умови, їх усе влаштовувало. Так само донедавна вони погоджувалися і з затвердженим тарифом для домогосподарств, що досі не мають лічильника газу.

Власне, боротися зі спекуляціями і махінаціями у сфері постачання блакитного палива, уряд розпочав із питання обліку газу.

 

100% ОБЛІКУ ГАЗУ

Минулого тижня на засіданні Кабміну очільник уряду Володимир Гройсман доручив національній акціонерній компанії “Нафтогаз України” встановити газові лічильники у кожній українській домівці. Цілком законне і вчасне рішення для боротьби із газовою корупцією від уряду, як акціонера державної компанії.

Виникає логічне запитання - а хто ж оплатить встановлення лічильників? Можете не хвилюватися, урядовці подбали про понад 1,3 млн українських родин - витрати за лічильник не перекладатимуться на плечі простих людей. Прилади обліку будуть встановлювати безоплатно, за рахунок ресурсів Нафтогазу. У рішенні уряду керівництву Міністерства економічного розвитку доручено врахувати витрати Нафтогазу на встановлення лічильників у фінансовому плані компанії на цей рік.

– Усі мають бути зацікавлені у тому, аби рахувати – хто і скільки споживає реально, а не списувати один на одного. Потрібен лічильник. У нас є домогосподарства, в яких лічильника немає.

 

Чиє це завдання (забезпечити лічильниками)? Постачальника газу! Саме тому ми будемо рекомендувати НАК «Нафтогаз України» забезпечити громадян лічильниками. Тоді ми будемо точно знати, хто скільки споживає, – наводить слова Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана урядовий портал.

 

НОВІ НОРМИ СПОЖИВАННЯ ГАЗУ

На цьому в Уряді не зупинилися. 30 січня 2019 року Кабмін видав Постанову, яка унеможливлює незаконні дії постачальників природного газу і не дає їм можливості виставляти населенню, яке немає лічильників газу, завищені платіжки.

Зокрема, у документі зазначено, що із 9 серпня 2018 року в Україні діють такі норми споживання газу без лічильників:

 

• Газова плита за наявності центрального гарячого водопостачання (ЦГВП): 3,29 кубів газу на одну особу в місяць.

 

• Газова плита без ЦГВП: 5,39 кубів газу на одну особу в місяць.

 

• Газова плита та водонагрівач: 10,49 кубів газу на одну особу в місяць.

Варто пояснити, чому Кабміну довелося знову повертатися до теми норм споживання газу. Оскільки власники газопостачальних компаній не дуже хочуть втрачати надприбутки, тож облгази подали позов до Верховного суду. Ця інстанція пристала на сторону газопостачальників і своєю ухвалою суд скасував Постанови Кабміну №203 та №204 від 23 березня 2016 року про норми газу для населення без лічильників. Відповідно місцеві постачальники блакитного палива скористалися можливістю й почали нарахувати українцям плату за завищеними у рази нормативам 2002 року. Як наслідок цифри у ваших квитанціях за газ збільшилися утричі.

– "Рівнегаз збут" має право виставляти тільки рахунки на обсяг фактично спожитого газу, помножений на тариф, який встановлює Кабінет міністрів України для побутових споживачів. Ніяких інших рахунків він виставляти не може. Є чітке роз’яснення Національної комісії регулювання ринку енергетики і комунальних послуг про те, що це сплачувати непотрібно, бо це неправомірно виставлено, – каже рівненський експерт Офісу підтримки та впровадження реформ Мінрегіону Сергій Пінчук.

 

РЕГУЛЯТОР ПІДТРИМАВ УРЯД

Ініціативу уряду щодо встановлення лічильників за кошти Нафтогазу підтримала Національна комісія з регулювання ринку енергетики і комунальних послуг.

Регулятор схвально віднісся до залучення інших джерел фінансування встановлення лічильників для побутових споживачів. І для цього є законодавча база - закон "Про забезпечення комерційного обліку природного газу" містить формулювання про інші джерела фінансування. Із 2010 року і донині фінансування відбувалося виключно за кошти тарифу за послуги розподілу природного газу.

В уряді переконані, що всі згадані дії дозволять зменшити кінцеве навантаження на вартість природного газу для побутових споживачів. І таким чином вартість газу для українців зменшиться.

Олена ІВАНЮК.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень