Скільки втрачають кафе та ресторани в Україні через відключення світла
Не всі з них можуть оперативно перемикнути роботу приладів на живлення з генераторів
10 жовтня, у перший день масованих обстрілів інфраструктури, виторг закладів України впала на 22% у порівнянні із тим же днем попереднього тижня. У Києві цей показник сягнув -27%. Такі дані дослідження наводить українська компанія з автоматизації закладів Poster.
В середині та наприкінці жовтня показники так і не відновилися: 17-23 жовтня виторг закладів України був на 19% менший за виторг 3-9 жовтня. У Києві — на 23%.
На початку листопада ситуація дещо виправилася. Виторг закладів Києва зросла на 6% у порівнянні з початком жовтня, Дніпра — на 5%, Львова — на 15%, Одеси на 30%.
В цілому по країні зріст виторг на початку листопада на 7%.
Українські ресторатори кажуть, що робота в таких умовах нагадує гру в рулетку. Виторг залежить від кількості повітряних тривог, наявності світла та води, а також генераторів. Але й останні не завжди панацея. Адже швидко перемикатися на генератори можуть не всі. Для деяких енергомістких концепцій — це складна задача.
В ресторанах, де ключовим продуктом є піца, дуже складно перемикнутися на альтернативні джерела живлення, оскільки лише піч для піци споживає в піку 16 кВт. Зазвичай сезонне падіння в нашій мережі становить 10-15%, але зараз спостерігаємо значне падіння реалізації. На початку листопада порівняно з початком жовтня виторг зменшився на 40%. Найгірша динаміка — в столиці. Більшість київських закладів знаходяться в ТРЦ, а вони особливо чутливі до повітряних тривог та відключень електроенергії, — говорить СЕО мережі 1708 pizza di Napoli Володимир Гнатюк.
Джерело: minfin
Радіо Трек: НОВИНИ