Скільки доведеться платити: змінюється оподаткування купівлі/продажу нерухомості

Зміни запроваджуються з 1 січня 2022 року

Як роз’яснює Перший діловий,

до січня 2022 року діють єдині правила оподаткування - не виплачують прибутковий податок ті особи, хто продав протягом року вперше житловий об’єкт.

Покупець та продавець повинні виплатити лише по 1% (від зазначеної у договорі між учасниками угоди суми) від суми угоди до Пенсійного фонду та державного мита.

Потім, продавши другий і більше об’єкти житлової нерухомості, продавець вже зобов’язується виплачувати ПДФО (податок на доходи фізичних осіб, Прибутковий податок) у розмірі 5%, а також за ним залишаються зобов’язання щодо виплати по 1% до Пенсійного фонду та державного мита.

5% від суми угоди зобов’язані сплатити і ті, хто продає житло, придбане ним менше трьох років тому, крім випадків, пов’язаних із отриманням нерухомості у спадок.

Угоди з купівлі-продажу комерційної нерухомості також обкладаються податком у розмірі 5%, у тому числі й у перший рік.

Як зміниться система оподаткування у 2022 році?

Згідно з новими правилами,

після продажу третього та наступних об’єктів житлової нерухомості продавець зобов’язаний буде виплачувати протягом одного року розмір податку вже не 5, а 18%.

Водночас залишається незмінним правило несплати податку після першого продажу, і 5% сплати від другого продажу.

За ставкою 18% виплачують і продавці комерційної нерухомості з першої угоди, у перший рік.

Важливо, що податки виплачують із суми отриманого прибутку продавцем. Іншими словами, 18% будуть вираховувати з різниці від продажу нерухомості та тієї суми, за яку купувалась ця нерухомість.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень