Штучний інтелект вирахував, хто переможе у війні – Україна чи росія

До цього програма «вгадала», що росіянам не вдасться взяти Київ

Існує низка програм, якими користуються військові аналітики вивчення сучасних чи минулих війн. Видання The Economist розповіло про те, як працює такий софт і чи можна йому довіряти.

Програма MCOSM передбачила, що росіяни Київ не візьмуть

Однією з програм, послугами якої користуються військові, є Статистична модель великих бойових операцій, MCOSM. Вона запускає алгоритми на основі даних про 96 битв і військових кампаній, що відбулися між останнім роком Першої світової війни та сьогоднішнім днем.

Алгоритм дав оцінку кампанії взяття Києва, розгорнутої росією: 5 балів він поставив силам оборони (Україні) та 2 бали силам нападу (рф). Прогноз MCOSM не був випадковістю. За словами розробника Джона Чарнецкі, програма дає 7 правильних прогнозів із 10-ти, — пише ЗМІ.

Під час аналізу софт опирається на 30 критеріїв, таких як рівень підготовки кожної зі сторін, вогнева міць, мобільність, логістика, розвідка, ухвалення рішень, здатність синхронізувати операції. Видання повідомляє у своєму матеріалі, що рф підвела її надмірна амбітність і невміння ухвалювати рішення.

Хто переможе у війні — Україна чи Росія?

Журналісти попросили Джона Чарнецкі спрогнозувати за допомогою MCOSM результат нинішньої, другої фази російсько-української війни, коли активно застосовується артилерія.

Він ввів нові значення для змінних, що відображають покращення російських сил у таких галузях, як обробка інформації, оперативна послідовність. Україна, за його оцінкою, зберегла низку якісних переваг, але вони скоротилися. А ще він зазначив, що Україна, як і раніше, поступається ЗС рф в озброєнні.

Програма оцінила «оперативний успіх» України у цій фазі війни в 5 балів і таку саму оцінку поставила росії.

Виходить, програма вирішила, що на сторони чекає «нічия». Принаймні на цьому етапі.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень