«Ігнорити їх по повній»: Швейцарія відмовилася лікувати поранених військових з України

Надаватимуть лише гуманітарну допомогу

Президент Зеленський провідує у шпиталі у Дніпрі пораненого українського військового

Швейцарія відмовилася лікувати українських бійців, які була поранені на війні. Причиною такого рішення став нейтралітет країни, повідомляє Swiss Info.

Запит на допомогу українським військовим зробив підрозділ НАТО ще у травні - Євроатлантичний координаційний центр реагування на стихійні лиха. Фахівці цієї структури займаються евакуацією поранених українців на міжнародному рівні.

Прохання НАТО розглядали медична служба Швейцарії, Федеральне управління громадської охорони здоровʼя та Федеральний департамент закордонних справ. Швейцарські посадовці провели розслідування, але через три тижні відхилили запит НАТО з «юридичних та практичних причин».

Швейцарія побоюється, що лікування поранених українських солдатів буде суперечити її статусу нейтральної держави.

Відомо, що Швейцарія у своїй відповіді посилається на Женевські конвенції 1949 року, які містять спеціальне роз'яснення для нейтральних держав.

Згідно зі статтею 37 Першої Женевської конвенції нейтральна країна може опікуватися пораненими солдатами країн, що воюють. Але у такому випадку Швейцарія повинна подбати про те, щоб постраждалі після одужання «більше не могли брати участь у бойових діях».

Зазначається, що Швейцарія могла б запобігти поверненню українців на війну, інтернувавши їх (оселивши на своїй території). Водночас Берн заявив, що буде продовжувати надавати Україні гуманітарну допомогу.

Варто зауважити, що Австрія, також нейтральна країна, дотримується іншої політики, ніж Швейцарія.

У травні канцлер Карл Негаммер пообіцяв Україні, що прийме до 100 тяжко поранених українців. Однак поки що в австрійських лікарнях лікуються лише троє людей, повідомив координатор у справах біженців з України у Відні.

Потім вони будуть розміщені у реабілітаційних центрах.

Українці відреагували на таку позицію Швейцарії, коментарями під відповідним матеріалом на Європейській правді.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень