Пускають фінансове коріння: скільки витрачають українські біженці за кордоном?

Аналіз провів Альфа-банк

 

Війна змусила багатьох українців, переважно жінок та дітей, вимушено виїхати за межі України. Проте вони мають економічний зв’язок із Батьківщиною через карти українських банків.

За даними фінансової установи, за останній місяць відбулися зміни у тенденціях користування українцями банківськими картками поза Україною, які можуть свідчити про зміни в обставинах життя вимушених мігрантів за кордоном.

Найбільша кількість українців досі перебуває у Польщі та Німеччині. У червні спостерігалася міграція на захід: грошовий обсяг операцій з українськими картками у Польщі, Чехії, Румунії скоротився, а у Німеччині та Італії – зріс.

Попри те, що дані міжнародних організацій фіксували збільшення кількості вимушених переселенців України за кордоном, 

у червні сумарні обсяги витрат за українськими картами скоротилися вперше від початку масової міграції у лютому. 

Ймовірно, це пов’язано із частковим переносом споживання на місцеві джерела доходів (оплата праці, соціальні виплати), які нараховуються на платіжні карти країн перебування або надходять у готівкові формі.

Якщо у травні частка закордонних розрахунків із платіжними картками сягнула максимуму в 28%, то у червні показник скоротився до 26%.

Тенденція свідчить про те, що українські мігранти «пускають фінансове коріння» у країнах перебування, і можуть перетворитися із тимчасових на постійних.

 

Середній чек витрат українців різниться за європейськими країнами.

Останнім часом спостерігається зростання цього показника в більшості країн. Скоріше за все, це пов’язано з тим, що перехід на місцеві засоби платежу через працевлаштування та отримання допомоги відбувається передусім серед біженців із невеликими заощадженнями, які мали схильність до обмежених витрат.

Дається взнаки й інфляція: частка видатків на пальне у розрахунках українськими картками через закордонні термінали збільшилася з 6% у березні-квітні до 9% у червні.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень