Щоб потім не довелося віддавати гроші: як правильно знятися з обліку ВПО

І чому держава раптом взялася за жорсткі перевірки переселенців

Кількість ВПО в Україні перевищила 8 млн осіб. Такі результати оприлюднила Міжнародна організація з міграції. Однак не всі знають, що сам статус внутрішньо переміщеної особи можна не лише набути, а й скасувати.

Як знятися з обліку ВПО – розповідають Факти ICTV.

Куди звертатися?

На сайті Державних послуг повна назва цієї процедури зазначається як «Прийняття рішення про скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи за заявою внутрішньо переміщеної особи».

Однією з підстав для скасування дії довідки ВПО і внесення відомостей про це в Єдину інформаційну базу даних про внутрішньо переміщених осіб є заява ВПО про відмову від довідки.

Тож, щоби знятися з обліку ВПО, необхідно звернутися з відповідною заявою в:

  • структурні підрозділи з питань соцзахисту РДА, виконавчих міських чи районних органів;
  • виконавчі органи сільських, селищних, міських рад;
  • ЦНАП.

Подати заяву на отримання послуги ви можете особисто.

Щоб знятися з обліку ВПО, вам необхідна лише заява про відмову від довідки про взяття на облік ВПО. Ця послуга є безкоштовною, скасування статусу ВПО триває близько 3-х днів.

Рішення про скасування дії довідки ВПО ухвалюється керівником структурного підрозділу з питань соціального захисту населення.

Коли результати послуги будуть готові, вам повідомлять про це.

Чому держава взялася за перевірку ВПО?

Перевірки переселенців здійснюватимуть через обмежене фінансування. Про це в ефірі телемарафону заявила міністерка соцполітики Оксана Жолнович.

За її словами, надавати таку допомогу держава може дозволити лише тим, хто цього справді потребує:

– Сьогодні в нас, як в держави, є обмежений ресурс. Ми користуємося позиками від міжнародних партнерів для того, щоб покрити усі соціальні видатки й, відповідно, мусимо дуже економно їх витрачати, і дуже скрупульозно ставитися до того, кому ми їх віддаємо, щоб адресна допомога була тим людям, які її потребують, – наголосила міністерка.

Перевірки вирішили здійснювати через шахрайство, коли люди приїжджають в інший регіон, оформлюють статус ВПО і повертаються додому. Перевірками займатиметься Національна соціальна сервісна служба, яка є органом, який має контролювати будь-які соціальні виплати.

Між тим, якщо ВПО вирішила повернутися додому, але не повідомила про це й надалі отримує виплати від держави, то згодом людина буде змушена повернути державі безпідставно отримані кошти.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень