Що додають у банки з огірками, щоб вони не «стріляли»

Просте вирішення поширеної проблеми

Іноді трапляється, що попри усі зусилля, банка з огірками «стріляє». Однак  не потрібно надто цим перейматися, адже ці овочі можна закачати повторно.

Утім, сьогодні ми розберемося з причинами, які призводять до псування  консервації.

№1. У банку потрапили бактерії

У процесі своєї життєдіяльності вони розмножуються і виділяють газ. Якщо бактерії потрапили у банку з огірками, то саме з цієї причини вона може вибухнути.

Аби цього не сталося, перед закатуванням слід добре вимити під проточною водою не лише огірки, а й усі приправи, які будуть використовуватися при консервації.

Це може бути кріп, петрушка, листя хрону, часник, гострий перець та інше. Все це обов’язково треба добре вимити.

№2. Якщо повітря потрапило під кришку

Коли повітря потрапляє під кришку, то вибуху, швидше за все, не уникнути. Огірки, які не щільно притиснуті до банки, залишають простір і тим самим повітря провокує вибух.

№3. Якщо порушується рецептура

Це ще одна дуже часта причина вибуху огірків у банці. Для того, щоб уникнути цього, важливо не класти усі необхідні інгредієнти «на око», а суворо дотримуватися того рецепту, по якому ви готуєте. Жодних змін - особливо на ходу - придумувати не варто.

Річ у тім, що при дуже слабкій концентрації розсолу у банках може початися процес бродіння. З цієї причини і «стріляють» банки.

№4. Якщо у банку потрапили салатні огірки

Часом буває так, що в банку з огірками потрапляють ще й салатні види овочу.

Вони, на жаль, ніяк не підходять для закатування і в результаті можуть стати причиною вибуху банок з консервацією.

Салатні огірки зазвичай мають білі шипи. Вони дуже смачні для салатів, однак для закатування вони надто м'які і при цьому – несмачні.

№5. Неякісна стерилізація

До стерилізації важливо ставитися з усією серйозністю і витримувати тривалий час. Річ у тім, що недостатній час стерилізації може викликати газоутворення. Далі починається процес бродіння і надалі вже вибуху не уникнути. Тому також важливо стерилізувати 3-літрові банки не менше 10-15 хв. А якщо банки літрові, то не менше 5-8 хв.

Як врятувати огірки, якщо банки все ж вибухнули

Важливо розуміти, що якщо банка «вистрілила», значить процес бродіння уже почався. Тому термообробка обов'язкова.

Спершу потрібно огірки, які вибухнули, витягнути з банки і гарненько промити під проточною водою.

 

Далі слід промити огірки ще й у 2-3% соляному розчині. Для цього розчиняють 20-30 грамів солі в одному літрі води. А тоді огірки просто мають полежати у холодній воді протягом 15 хв.

Розсіл потрібно перекип'ятити і залити його знову. Через 15 хв злити, а потім знову перекип'ятити його. Уже після цього розсіл слід влити в банку з огірками і закачати їх.

Що додати, аби банки повторно не вибухали

Є один цікавий лайфхак. Для того, щоб банки повторно не вибухнули, слід покласти у них кілька помідорів.

Також при повторному закатуванні порцію солі і цукру з оцтом слід зменшити вдвічі. Найчастіше після повторної консервації огірки нагадують не мариновані, а квашені.

Крім того, є й інші способи врятувати огірки, якщо вони вибухнули.

Так, у банці можна зробити невеликий отвір і залити його воском свічки. Але важливо розуміти, що такий метод не зможе дати довгий результат. Це означає, що такі огірки слід з'їсти першими.

Для запобігання вибуху також можна посипати на кришку, яка здулася сіль. Пізніше кришка стане на місце, а сіль буде мокрою. Також краще за все зберігати консерви в прохолодному місці, щоб уникнути вибуху банок.

За матеріалами Ukr.Media

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень