Як отримати врожай полуниці у рік посадки

Кілька важливих умов, які на це впливають, і поради від фахівців

Полуниця. Фото ілюстративне

Головні умови отримання перших плодів полуниці вже у рік посадки – вибір правильного сорту і дотримання агротехніки.

Про те, які сорти краще обрати, де і коли посадити полуницю та як за нею правильно доглядати, інформує Ukr.Media.

Які сорти родять у рік посадки

Не кожна садова суниця здатна заплодоносити вже у рік посадки. Найкраще з цим завданням впораються ремонтантна полуниця і полуниця нейтрального світлового дня (НСД) – це особлива група сортів, яка відрізняється найбільш рясним плодоношенням і здатністю давати кілька врожаїв протягом сезону.

У полуниці НСД бруньки і квіти формуються приблизно кожні 6 тижнів. Завдяки такій циклічності, ці сорти полуниці (за умови вирощування в опалювальній теплиці або у будинку) здатні давати врожаї протягом усього року.

Полуниця. Фото ілюстративне

У посаджених навесні саджанців обох сортів перші квітконоси з'являються вже за кілька тижнів. Однак перші квітки обов’язково треба видалити: формування ягід забиратиме у рослини багато сил, які у цей період треба їй для розвитку потужної кореневої системи.

Видаляти квітконоси треба до червня, а вже з липня можна дати можливість саджанцям почати формувати плодів. За умови такого підходу до кінця літа – на початку осені можна спробувати перші ягоди полуниці, посадженої навесні.

Найчастіше серед кращих сортів ремонтантної і полуниці НСД дачники називають Альбіон, Королеву Єлизавету II, Любаву, Монтерей, Феліцію, Брайтон, Спокусу, Профьюжн і ін.

Для захисту ремонтантної і полуниці НСД від шкідників та захворювань щотижня оглядайте кущі й очищайте їх від сухого, пошкодженого, хворого листя. Це допоможе вчасно виявити і зупинити поширення хвороб та шкідливих комах.

Коли садити полуницю, щоб отримати урожай у рік посадки

Щоб отримати перший урожай садової суниці вже через кілька місяців після посадки, садити її треба навесні.

Переважно йдеться про середину квітня – червень, але насправді краще орієнтуватися не на дату, а на погодні умови: сприятливий час для вкорінення полуниці настає, коли денна температура не опускається нижче +15°С.

Полуниця. Фото ілюстративне

Вибір і підготовка ділянки до посадки полуниці

Полуниця – любителька сонця, тож правильний вибір місця посадки – одна  з головних умов отримання раннього врожаю. Для полуничної грядки обирайте захищену від протягів сонячну ділянку. Краще, якщо вона буде орієнтована з півночі на південь, оскільки тоді кущі будуть освітлюватися протягом цілого дня.

Полуниця полюбляє вологу, проте садити її у місцях з високим рівнем залягання ґрунтових вод або розташовувати грядки у низині, де постійно застоюється вода, не варто. Це негативно позначиться на розвитку культури.

 

Більше того – за подібних умов високою є ймовірність виникнення у рослини грибкових захворювань.

Щодо ґрунту, то найкращий варіант для вирощування садової суниці – суглинний або супіщаний ґрунт з нейтральною або слабокислою реакцією (pH 5,5-6,5).

Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063-734-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень