Як покращити якість дешевого ґрунту: домашні способи

Дешево і сердито (с)

Якість розсадної землі за останні роки впала — палички, волокна та інше дрібне сміття вже давно стали звичною справою. Це особливо помітно для тих, хто часто робить подібні покупки.

Однак саме ціна часто відіграє вирішальне значення.

І там, і там, по суті, торф, тож навіщо тоді платити більше — думає більшість дачників.

У будь-якому випадку при купівлі землі насамперед увагу варто звернути на дату виробництва. Прострочений ґрунт з минулих сезонів — це практично гарантована цвіль.

Купивши найдешевший ґрунт, його бажано «довести до розуму».

Для цього відштовхуйтеся від складу, зазначеного на зворотному боці упаковки:

♦ Почніть з просіювання землі через сито. Великі сміттєві фракції краще відразу відокремити.

♦ Для підвищення повітропроникності слід внести вермикуліт (перліт) дрібної або середньої фракції, дешевший варіант — промитий річковий пісок (вносити до 1/3 від загального обсягу). Буває, що замість вермикуліту для пухкості ґрунту додають котячий наповнювач.

♦ Також торф дрібної фракції, який згодом збивається у щільні грудки, можна урізноманітнити перегноєм, біогумусом або кокосовим субстратом.

Перед висадкою розсади землю слід полити окропом з розчиненою в ньому марганцівкою (3% концентрація) для додаткового знезараження. А після температурної обробки - через добу - ґрунт бажано полити ще й будь-яким спеціальним біопрепаратом.

Підвищена кислотність негативно впливає на розвиток овочевої розсади. Нормальний pH для розсади — 6,5. З метою розкислення внесіть доломітове борошно з розрахунку 15-20 г на 1 кг готової суміші. Перевірку проводьте за допомогою лакмусового папірця (зелений колір – це нейтральна кислотність, а червоний і жовтий — підвищена).

Мінеральними добривами склад заряджати додатково не потрібно — це може привести до опіків ніжних корінців і загибелі розсади.

І пам'ятайте — хороший збалансований ґрунт додаткових поліпшень не потребує. Але якість його часом «кульгає» навіть у перевірених виробників.

Джерело: Ukr.Media

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень