Як збирати урожай огірків аж до заморозків: поради аграріїв

Можна дивитися як огірки засихають, а можна змусити їх давати плоди довше

Здавалося б, огірки дозрівають рано, а до середини серпня плодоношення вже завершується. Проте існує кілька способів збирати невеликі хрусткі плоди аж до середини осені.

Ділимося з вами невеличкими секретами.

Частіше збирайте врожай

Перезрілі огірки, які лишаються на батогах, не лише втрачають свій смак і аромат, але й заважають визріванню молодих зеленців. Потрібно щодня оглядати посадки і зривати всі зрілі овочі. Великі насіннєві огірки забирають поживні речовини і заважають появі нових зав'язей. Кущ швидко старіє і в'яне.

Скоріть підгодівлі під корінь

Оскільки огірки мають неглибоку кореневу систему, вони не отримують достатньої кількості поживних речовин із ґрунту. Через це кущі потребують неодноразових підгодівель протягом сезону.

Для цієї мети застосовують біостимулятори росту, мінеральні та органічні добрива.

У серпні - при значному контрасті денних і нічних температур - життєві сили рослини зменшуються, тому треба обмежити внесення добрива у ґрунт і застосовувати обприскування надземної частини рослини.

Найчастіше для забезпечення тривалого плодоношення використовують такі склади:

► Сечовину. Вона містить азот, добре впливає на утворення листя, батогів і зав'язей. Крім того, препарат знищує комах-шкідників. Для обприскування досить розвести 15 г речовини у 10 л води.

► Настій золи. Такий порошок містить калій і фосфор, які сприятливо впливають на ріст і дозрівання плодів, а також покращують їх смак та якість. Для приготування настою літрову банку золи заливають 10 л теплої води, настоюють три доби і проціджують.

Обробку огірків проводять у теплий, але неспекотний день на заході сонця. Чим довше на листках затримаються краплі добрива, тим більше корисних мікроелементів отримає рослина.

Вкрийте землю тирсою чи перегноєм

Мульча захищає ґрунт від пересихання, а рослини — від перепаду температур. У серпні покривний матеріал допоможе крихким корінням огірків не замерзнути у холодні ночі і не постраждати від пекучого сонця у жаркий день.

Шар мульчі у серпні повинен бути приблизно 4-7 см. Для гарної врожайності рослина потребує ґрунту з нейтральною кислотно-лужною реакцією, тому для мульчування огіркових грядок найчастіше застосовують тирсу і перегній.

Проводьте профілактику хвороб

Серпень часто буває вологим: йдуть дощі і рясно випадає роса після прохолодних ночей. Такі умови створюють сприятливе середовище для поширення грибкових інфекцій. Крім того, рослини частіше хворіють, адже імунітет старих кущів слабне.

На виникнення захворювання впливають й інші фактори:

  • щорічна посадка огірків на одному і тому ж місці;
  • залишення рослинних залишків на грядках після завершення дачного сезону;
  • полив огірків холодною водою.

Щоб бути повністю певним у здоров'ї культури, треба весь період вегетації проводити профілактику появи патогенів. Навесні слід обприскувати розсаду бордоською рідиною, а при перших симптомах хвороби  проводити обробку рослин протигрибковими препаратами не рідше одного разу на тиждень.

Видаляйте пожовкле листя

Зів'яле і жовте листя позбавляє рослину частини поживних речовин. Городникам треба звільняти від пожовклого листя огіркові батоги, щоб поліпшити дозрівання вже наявних плодів і створити умови для утворення нових зав'язей. Необхідно обривати мляве листя аж до зони плодоношення.

Стимулюйте запилення

Багато сортів огірків для формування плодів потребують запилення. Можна збільшити врожайність культури, якщо створити на ділянці умови, що залучають бджіл.

Допоможуть, зокрема, рослини-медоноси, які квітнуть до осені. Наприклад, огіркова трава (бораго) рясно росте на пустирях і в ярах. Її можна викопати й посадити на газоні чи у квітнику. Хоча вид у рослини не дуже ефектний, а квіти її дрібні і непомітні, їх медовий аромат добре знайомий комахам.

Крім того, деякі декоративні рослини цвітуть до середини осені. Наприклад, є сорти гортензії, які розпускаються тільки у серпні.

Вкривайте батоги від холоду

Зниження температури повітря і дощова погода можуть у серпні уповільнити утворення зав'язей та зменшити плодоношення. Батоги будуть у теплі, якщо закривати грядки поліетиленовою плівкою або нетканим матеріалом. Щоб укриття не пошкодило ліану і його можна було оперативно знімати у погожий день, навколо посадок встановлюють рейкову конструкцію або переносні металеві дуги. А плівку прив'язують до опори мотузкою.

Омолоджуйте рослину

Навіть старий кущ можна змусити давати нові пагони і зав'язі. Довгий батіг, з якого зібраний основний урожай, треба очистити від всього листя, крім самого верхнього, і укласти його на землю спіраллю.

Щоб ліана добре контактувала з ґрунтом, її у кількох місцях фіксують дротом, кінці якого встромляють у землю. Зверху батіг засипають вологим ґрунтом і мульчують.

На місцях обірваного листя через деякий час утворюються коріння і з'являться молоді пагони. З них треба зберегти тільки один — найбільш життєздатний.

Так усі поживні речовини з ґрунту надходитимуть до оновленої рослини і вона ще даватиме нові плоди.

ДжерелоUkr.Media

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень