Що робити, коли сусід окупував паркувальне місце у дворі

Сусіди «воюють» через паркувальні місця й незаконні обмежувачі? А що каже чинне законодавство України?

Блокатори паркувального місця сьогодні - поширене явище в нашій країні. І це не дивно, адже автомобіль є у кожного другого українця. Машину купити нескладно, а ось знайти місце для її стоянки біля будинку - це найчастіша проблема.

Більшість багатоповерхових будинків в нашій країні було побудовано в період СРСР, коли завдання стоянки - зберігання автомобіля - гостро не стояло, і відповідну інфраструктуру не побудовано досі. Однак парковка чи двір – загальні, а місце – персональне. Як так?

Одразу хочемо зазначити, що це є порушенням правил благоустрою.

Наприклад, Одеса.

 

Відповідно до пункту 3.2.6 Правил благоустрою території міста Одеси, на територіях майданчиків для паркування, автостоянок, гаражних кооперативів забороняється встановлювати технічні засоби примусового обмеження руху транспортних засобів, («юніпаркери», «лежачі поліцейські», інші стаціонарні та пересувні конструкції), якщо вони заважають нормальному руху транспортних засобів та пішоходів, використовувати їх не за цільовим призначенням.

Тож у кожному окремому місті потрібно шукати місцеві нормативно-правові акти, найчастіше – це акти органів місцевого самоврядування.

Варто наголосити й на тому, що автостоянка – це частини прибудинкової території, а відповідно до Земельного кодексу України порядок використання прибудинкових ділянок визначається співвласниками багатоквартирного будинку. Тобто рівність права всіх у кожного на паркувальне місце!

І навіть якщо ОСББ не створено, ніщо не заважає мешканцям будинку зібрати загальнобудинкові збори, запротоколювати їх і вирішити долю власної прибудинкової території.

На прибудинкових територіях, де немає рішення співвласників щодо облаштування парковки, залишати своє авто можна тільки за принципом «хто раніше встав, того і штани».

Яка відповідальність?

Відповідно до статті 152 КУпАП порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень