Що приготувати в піст? Ідеї, які можуть стати в пригоді

Варіанти страв, які допоможуть урізноманітнити меню під час посту

У піст не можна вживати в їжу м’ясо, рибу і продукти тваринного походження (яйця, молоко, масло, сметану, йогурт тощо). Обмеження в їжі не поширюються на хворих людей, а також на вагітних і годуючих жінок.

Здоровим же людям під час посту, згідно з релігійними канонами, слід готувати і вживати в їжу лише спеціальні пісні страви. На перший погляд, скласти пісне меню дуже складно, однак насправді в цьому немає нічого тяжкого.

Розповідаємо, як з цим впоратись і що вигадати.

Що стає основним у харчуванні?

Оскільки період Великого посту припадає на ранню весну, у східних слов’ян одним з основних компонентів меню в будь-якій сім’ї стають соління, маринади, варення, соки, компоти; сухофрукти та горіхи, а також інші заготовки (квашені і мочені овочі і фрукти, консервовані боби, баклажанна й кабачкова ікра). 

До цього додаються коренеплоди (картопля, морква, буряк), капуста, зелень, гриби. Ну і, само собою, крупи, сушена квасоля та горох.

Щодо Різдвяного посту, який починається наприкінці осені, по суті, все це лишається в силі - люди вже підготувати соління й іншу консервацію на зиму, овочі й фрукти теж на місці - у коморі, та й на ринку їх зараз безліч за нормальною ціною.

 Обробка продуктів

При обробці продуктів використовується олія (соняшникова, оливкова, кукурудзяна), оцет, лимонний сік, томатна паста.

Перші страви готуються на основі овочевих та грибних бульйонів. Це може бути грибний, гороховий, капустяний суп, а також різні види борщу («червоний», «зелений» тощо).

Також існує безліч пісних салатів, які прикрасять будь-яке меню. Наприклад, це може бути:

  • салат з капусти і моркви з олією та оцтом;
  • квашена капуста з олією та солоними огірками;
  • відварений буряк з часником і чорносливом;
  • вінегрет;
  • салат зі свіжої капусти з консервованим горошком чи кукурудзою.

 Другі страви

Для других страв готуються підливи і соуси з використанням цибулі, моркви, буряка, томатної пасти та борошна. Ними заправляються відварена, тушкована та печена картопля, каші, тушкована капуста та все інше.

Крім того, прекрасним різновидом другої страви в цей час стають вареники з пісними начинками: картоплею, грибами, капустою, вишнями.

Джерело: versal

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень