Що нового чекає українців у травні 2021: головні зміни місяця (ФОТО)

Які зміни в Україні будуть із 1 травня 2021 року

Ціна на газ

Із 1 травня в Україні почне працювати так званий річний продукт. Це фіксована ціна на газ, яка буде діяти для українців наступні 12 місяців. Компанії не зможуть її підвищувати.

Проте встановлені правила дозволяють газопостачальникам знижувати ціни в межах річного продукту. Тобто, влітку, коли ціна на газ на європейських хабах традиційно почне знижуватися, в українських компаній з’явиться більше можливостей для зниження ціни.

З 1 травня державна компанія НАК «Нафтогаз України» пропонує за річним тарифним планом газ ціною 7,96 грн/куб.м з ПДВ, без вартості розподілу. 

Субсидії

Із травня 2021 року отримувачам субсидій потрібно подати нову заявку на її отримання. Це можна зробити протягом наступних п’яти місяців онлайн або ж через пошту.

Також в Україні почнуть діяти нові правила для тих, кому субсидію не призначатимуть. Зокрема, без допомоги від держави залишаться громадяни, які мають на банківському рахунку понад 100 тис. грн, купили нову автівку або ж валюту на суму понад 50 тис. грн за один раз.

Крім того, з 1 травня 100% субсидій виплачуватимуть живими грошима.

Туризм

З 14 травня для українців відкривається Греція. Для перетину кордону доведеться пред'явити негативний результат тесту на COVI-19.  З 24 травня кордони відкриває Ізраїль. Відкриття кордонів відбуватиметься поступово в декілька етапів. 

У Туреччині до 17 травня діятиме локдаун, але влада країни зробила виключення для туристів. Вони зможуть вільно переміщатися країною, відвідувати магазини й історичні пам'ятки.

Для візиту до Єгипту потрібний сертифікат англійською з негативним результатом ПЛР-тесту, зробленим максимум за 72 години до прибуття. При в'їзді на Мальдіви необхідно мати негативний результат ПЛР-тесту, зроблений максимум за 96 годин до прильоту. 

10 травня Кіпр планує відкрити кордони для туристів з 65 країни (серед них – Україна), але лише повністю вакцинованих від COVID-19.

Усі обмеження щодо в'їзду для українців зняла Чорногорія. Для відпустки там не потрібен навіть негативний ПЛР-тест.

Прописка онлайн

Із 17 травня цього року змінювати реєстрацію місця проживання можна буде онлайн через портал Дія. Прописатися онлайн можна буде як у власному, так і в орендованому житлі.

Для цього власнику квартири буде потрібно підтвердити це на порталі Дія за допомогою електронного підпису.

Молодь, яка змінює місце реєстрації, вже не повинна йти до військкоматів. Вони будуть автоматично отримувати інформацію про зміну місця реєстрації громадянина.

Основна сесія ЗНО

Основна сесія ЗНО в Україні стартує вже 21 травня і триватиме до середини червня. Обов’язковим є тестування з української мови або з української мови та літератури.

Загалом же учасники тестування могли обрати не більше п’яти предметів. У травні майбутні вступники складатимуть ЗНО з таких предметів:

  • 21 травня – хімія;
    24 травня – іспанська, німецька, французька мови;
    25 травня – англійська мова;
    28 травня – математика, математика (завдання рівня стандарту).

Е-лікарняні

З 1 травня набере чинності постанова № 323 уряду, у якій викладений у новій редакції Порядок організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього. З цієї дати планують запровадити електронні лікарняні.

Отримання ліцензій через «Дію»

З 1 травня 2021 до 31 грудня 2023 року триватиме експеримент щодо видачі дозвільних документів онлайн через сервіс «Дія».

Для участі в експериментальному проєкті було відібрано 10 найбільш популярних ліцензій.

Отримання ліцензій в електронному форматі передбачається як альтернатива поданню документів у паперовому вигляді.

Радіо ТРЕК у Тelegram. Viber: 063-734-106-4

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень