Що нового чекає на рівнян із 1 квітня

Головні нововведення квітня 2020 року

Продовження медичної реформи

З 1 квітня 2020 року в Україні має розпочатися другий етап медичної реформи, який передбачає введення безкоштовних медичних гарантій українцям від держави. У Кабміні стверджують, що пандемія коронавірусу та карантин з цього приводу ніяк не впливатимуть на продовження медичної реформи.

Орієнтовно з 1 квітня заклади охорони здоров’я, які надають спеціалізовану (міські, районні лікарні) і високоспеціалізовану (обласні лікарні і центри) медичну допомогу, почнуть працювати за дещо зміненими правилами.

Програмою медичних гарантій визначається перелік медичних послуг і ліків, які пацієнтам оплачуватиме держава з бюджету. На це передбачено 72 млрд грн на 2020 рік. Лікарні отримуватимуть гроші від Національної служби здоров’я України залежно від обсягу та типу медичних послуг, які вони надали пацієнтам.  

Усі види медичної допомоги "розсортовано" у 27 пакетів.

До них увійшли хірургічні операції, пологи, допомога при гострому інфаркті міокарда, мозковому інсульті, лікування туберкульозу, психічних розладів тощо.

Для кожної медичної послуги буде встановлений свій тариф. Приміром, пологи коштуватимуть 8500 грн, а лікування інсульту – 19500 грн. Поки Міністерство фінансів України ще остаточно не узгодило "тарифи".

Одноразове збільшення пенсій   

Два тижні тому міністерка соціальної політики Марина Лазебна заявила, що одноразову фінансову допомогу у розмірі 1000 гривень у квітні отримають кілька категорій громадян.

До них відносяться пенсіонери, які мають пенсію, меншу за 5000 гривень; особи з інвалідністю; ті, хто отримує соціальні пенсії.

Така урядова ініціатива була впроваджена через карантинні заходи в Україні в умовах епідемії коронавірусу.

Нові штрафи

17 березня парламент прийняв закони, спрямовані на запобігання виникненню і поширенню коронавірусу та на підтримку платників податків. 

Ці документи передбачають кілька нововведень, початок виконання яких припадає на квітень цього року.

Приміром, адміністративна відповідальність за порушення правил карантину. Воно каратиметься штрафами для громадян від 17 000 до 34 000 грн, а для посадових осіб — від 34 000 до 170 000 грн.

Податкові канікули та відпустки 

За умови введення карантину термін перебування у відпустці за свій рахунок не включається у загальний строк. Це значить, що під час карантину працівник може піти у відпустку за власний рахунок без обмеження кількості днів на рік.

У квітні (і травні) штрафи за порушення податкового законодавства не застосовуються, платникам податків не нараховується пеня, а вже нарахована списується.

Також протягом квітня діятиме мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок; плата за землю не нараховується та не сплачується, а об’єкти нежитлової нерухомості не є об’єктом оподаткування.

Якщо у квітні споживач прострочить виконання зобов’язань за договором про споживчий кредит, він звільняється від відповідальності перед кредитодавцем та від сплати штрафу чи пені.

У квітні фізичні особи — підприємці та особи, які займаються незалежною професійною діяльністю, звільняються від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску. Штрафи за неповну або несвоєчасну сплату єдиного внеску та несвоєчасне подання звітності не застосовуються, а пеня не нараховується.

Всеукраїнська школа онлайн

З 6 квітня в Україні стартує освітній проєкт "Всеукраїнська школа онлайн" для учнів з п’ятого по одинадцятий клас. Це пов’язано з вимушеним тривалим карантином через пандемію коронавірусу.

Сорок педагогів з Києва на час карантину стануть вчителями для всієї України, котрі за програмою Міністерства освіти та науки викладатимуть одинадцять предметів.

Переглядати уроки можна буде у Facebook, YouTube та на українських телеканалах. 

Комунальні послуги

Кабмін ввів додаткову компенсацію витрат на оплату компослуг отримувачам житлових субсидій на період карантину. Сума компенсації в середньому складе 300 гривень для кожної сім’ї. Отримати гроші зможуть близько 3 мільйонів домогосподарств.

Пенсіонери можуть оплатити комуналку та замовити продукти через працівників Укрпошти

Окрім того, на час карантину, тобто до 24 квітня, а також протягом 30 днів після його закінчення, тобто мінімум до 24 травня, не нараховуватимуть штрафи та пеню в разі несвоєчасної сплати комуналки. У цей час заборонено відключати споживачів від ЖКП та примусово виселяти їх з житла.

Ціна на газ

З 1 квітня зростуть ціни на газ для промисловості (тобто не для звичайних українців). У порівнянні з березневими, ціни у квітні вони зростуть на 0,2 – 2,2% залежно від умов постачання.

Зарплати медиків

З квітня медикам збільшать зарплати у розмірі до 300% у зв’язку з епідемією коронавірусу. Таке рішення схвалив парламент в кінці березня.

Працівники закладів охорони здоров’я, які залучені до боротьби з поширенням коронавірусу, мають отримати додаткове матеріальне заохочення. При цьому надбавка до зарплати буде нараховуватися до завершення заходів, пов'язаних з ліквідацією коронавірусу в Україні.

Призов

Весняний призов на строкову службу повинен був стартувати 1 квітня. Але його перенесли на 1 травня і триватиме він до 31 липня.

Карантин

24 квітня в Україні повинен припинитися режим карантину у зв’язку з коронавірусом. Як відомо, Кабінет Міністрів продовжив карантин з 3 до 24 квітня. Згідно з документом, до вказаного часу карантин поширюється на установи громадського харчування, ТРЦ та інші заклади розважальної діяльності. Проте експерти і посадовці припускають, що термін дії карантину продовжать.

Джерело: ZIK, 24 канал

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень