Що буде з грішми у банках у разі повномасштабної війни

Ситуація в країні змусила українців замислитися, наскільки безпечно зберігати гроші у банках

 

Портал Gsminfo поцікавився в експертів, наскільки захищені кошти клієнтів на випадок військової загрози.

Як розповів член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін, великі суми ніколи не бувають у готівці у банківських відділеннях і навіть сховищах.

Більшість банківських активів перебувають на електронних рахунках, а готівка потрапляє у сейф та у певні періоди інкасується Нацбанком.

У банківському сейфі зберігаються гроші для підтримки кас та банкоматів. У разі загострення ситуації гроші вивозять зі сховища, але там незначні суми, тому їх інкасують за кілька годин.

Експерт наголошує, що причин для паніки немає. Пензін розповів, що банківська система працювала навіть у Другу світову війну.

 

Де розташовані сховища

За словами фінансового аналітика Олексія Лупоносова, адреси таких сховищ утримуються в таємниці. У них є спеціальна система охорони, а при проникненні до сховища гроші обприскуються спеціальною фарбою, після чого їх неможливо використовувати.

На випадок надзвичайної ситуації у Нацбанку є інструкція про те, які суми мають бути у сховищах.

Такі сховища є в кожному місті, всі вони мають розміри за місткістю.

 

Орендовані скриньки у банках

Якщо ви зняли індивідуальне сховище, ситуація зовсім інша.

Такі сейфи банк не вивозитиме. Часто банк навіть не здогадується, що ви зберігаєте у своєму сейфі. Якщо ви хвилюєтеся про збереження речей в сховищі, краще забрати їх, поки відділення ще працює.

В якій ситуації почнеться вивезення грошей до сховищ

Подібні дії розпочинаються з рішення Національного банку України, який має видати указ про зупинення роботи. Окремі комерційні банки можуть ухвалити таке рішення на свій розсуд, але Нацбанк обслуговуватиме клієнтів до останнього.

Наголошується, що

зараз тенденції до згортання банківської діяльності немає. Лише окремі банки обмежили зняття готівки зі своїх банкоматів для клієнтів інших банків.

 

Що буде з банками у разі повномасштабної війни

У разі початку активних бойових дій на певній території припинять роботу відділення банків, банкомати та термінали. Також не буде можливості сплачувати карткою.

Але поки що немає приводів масово переводити в готівку рахунки, оскільки такі дії знищують економіку і сіють паніку.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень