Сарненщину атакує мошка: як рятуватися?

Допікають і комарі, але мошка просто заліплює

На Сарненщині активність комах весною нікого не здивує. Та цьогоріч мошка особливо активізувалася. Якщо на вікні не встановлена москітна сітка, то відкривати його не слід. Вже за лічені хвилини вікно вкриє орда невеличких комах.

Особливо страждають люди, які працюють на городі, худоба на пасовищі. Від нашестя потерпають і в місті, і по селах. Просто вийти погуляти до парку чи водойми – зась.  

Тепло, якого всі так чекали, принесло ще й таке випробування.

Спеціалісти обласної СЕС нічого дивного не відмічають. Але пояснюють, що зазвичай комахи активізуються дещо раніше – у квітні чи й у березні.

Через три тижні буде легше, – стверджує ентомолог Руслана Драб. – Комахи перелітають, розмножаться. Це не нашестя чи щось надзвичайне. Все відбувається «планово».

Це характерна ситуація для наших поліських районів.

Рівненська область є зоною масового поширення гнусу. Тож так було, є і буде.

Адже у нашому регіоні є дуже багато водойм. А це сприятливі умови для виплоду і мошки, і мокриці.

Птахи зникли – це факт. А все тому, що стали більше обробляти поля. Все посприяло зникненню ворогів мошки, а тому вона й поводиться зухваліше. Та це не патова ситуація, – переконує ентомолог.

Від нападів мошки особливо тяжко страждає худоба. Тому за неї мають подбати господарі. Ветеринари підкажуть, чим краще, як часто і як саме обробляти тварин, щоб не нашкодити.

А людям слід використовувати репеленти – засоби, що відлякують комах: пирскавки, мазі. Що саме брати - підкажуть сімейні лікарі або ж в аптеці.

Щоб не розчісувати укус, його слід обробити оцтовим розчином. Тільки не есенцією, бо можна попекти шкіру, а саме розчином оцту з водою у пропорції 1:10 змазати уражені ділянки шкіри. Отриманий слабкий оцет знезаразить укус і заспокоїть свербіж. Якщо є алергія, потрібно відразу прийняти таблетку антигістамінного засобу.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Пицька

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень