Незвичні комашки з сімейства Психодідів: Чим вони небезпечні для мешканців Рівненщини

І де їх шукати в будинку

Поки опалення ще не увімкнули й у багатьох приміщеннях зберігається підвищена вологість, люди можуть помітити комах  з красивими пухнастими крилами, які зовні схожі одночасно й на маленьких метеликів, і на мушок. 

Це метеликові комарики з сімейства Психодідів. У природі існує майже 29 000 видів таких комах, повідомляє Рівненський центр контролю та профілактики хвороб.

Часто ми зустрічаємось з синантропними видами, які проживають в умовах перебування людини — наших домівках. Ідеальними для метеликових комариків є вологі та сирі приміщення (ванна кімната, кухонні шафки чи місце під холодильником, де може накопичуватись конденсат, вологі стіни, горище чи підвал тощо).

 

Метеликові комарики виконують також роль індикаторів забруднених труб, адже там вони розмножуються, це є місце проживання їх личинок, а забиті зливи призводять до накопичення органічних решток, що розкладаються —  чудового субстрату для їх харчування, – йдеться у повідомленні центру контролю і профілактики хвороб.

Серйозної загрози людям метеликові комарики не становлять. Втім, ці комахи можуть механічно переносити збудників інфекційних та паразитарних хвороб з брудних поверхонь. А масове розмноження — призводить до антисанітарних умов, які в жодному разі не можна допускати у своєму житлі.

Для того, аби позбутися метеликових комариків, потрібно виявити причину розмноження цих комах.

Почати варто з місць виплоду, основного середовища скупчення яєць та розвитку личинок —  очистити зливні сифони та канали механічними та хімічними засобами для очищення труб.

 

Якщо ж комахи вже дорослі, то все залежить від того, наскільки їх багато.

 

Коли чисельність невелика, найбільш екологічним методом є використання звичайної мухобійки, приготування цукрово-оцтово-мильних пасток, обробка місць виявлення комах мильним розчином. Якщо ж комах багато, що можна використати хімічні розпилювачі.

Основними ж профілактичними заходами є:

  • контроль за станом вологості всіх приміщень в оселі,
  • регулярне їх провітрювання оселі,
  • використання примусової вентиляції для створення належного повітрообміну,
  • встановлення захисних сіток на вентиляційні канали,
  • дотримання правил гігієни в помешканні.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень