РОБОТА ЗА КОРДОНОМ: як українських заробітчан кинули на гроші та вивезли в ліс

Шахраї створюють великі сторінки у соцмережах і заманюють людей

Компанії, які займаються працевлаштуванням через Інтернет, обманюють людей. Журналісти «Суспільного» зняли фільм «Продам роботу (дорого)»  - це про те, який чином у людей видурюють гроші й хто за цим стоїть.

Тернополянин Віталій Вітрук через карантин був змушений покинути свій малий бізнес і шукати роботу за кордоном. Свою увагу він звернув на фірму «jobs_ua». Вона мала 4 сторінки в інстаграмі, 80 тисяч підписників, а у шапці профілю запевняли у наявності усіх документів.

До слова, вони видалили сторінки буквально щойно.

Пропонували роботу в найдорожчому курорті Чехії – Карлових Варах.

Зарплата на руки кожен місяць, аванси кожен тиждень, з собою мати закордонний паспорт. Обіцяли 1500-2500 крон в день, - каже Віталій.

Оплата за послуги лише з заробітної плати та за дорогу.

Утім історія повернулася таким чином, що Віталія завезли у ліс під Брно.

На місці у спантеличених людей окрім паспортів попросили 250 євро за дорогу та 200 євро за вакансію. І це ще не всі кошти, які у них вимагали.

Кілька днів група заробітчан перебувала в гуртожитку, кинута «організаторами» напризволяще, після чого до них прибули «роботодавці».

Як розповідає Віталій, робота полягала в саджанні лісу в землю, повну каміння. За кожен саджанець платили 5 крон, 2 з яких посередники забирали собі.  

Вимагали 400 дерев за 6-7 годин роботи. Однак фізично цього виконати не можна було.  

Нам кричали, що ви норми не робите, ми вас усіх звільняємо. Вже ситуацію повернули в іншу сторону. Не ми вимагаємо від них, а вони від нас роботу, яку ми суто фізично не можемо зробити. На другий тиждень ми казали, що немає, що їсти. Ми випросили в них, щоб вони нам дали по 1000 крон, бо продукти уже закінчилися.

За роботу в лісі Віталію мали заплатити 22 тисячі гривень. Коли люди поїхали на іншу роботу в іншу точку Чехії, менеджери й куратори з «Jobs» почали обіцяти, що розрахуються, однак цього не сталося.

Через деякий час людей почали блокувати в переписках.  

Інша історія сталася з атовцем Віталієм Ходоровським, який домовлявся про роботу з компанією «Воркхаб». Пропонувалася робота у Фінляндії, утім за це варто було заплатити 500 євро.

За ці гроші компанія мала організувати всю документацію та доправити клієнтів на роботу. Але згодом сайт компанії зник, люди мали би отримати свої візи. Утім справа завершилася поліцією. Туди звернулися понад 250 клієнтів «Воркхабу».

Утім директора й колишніх працівників «Воркхабу» знайшли журналісти. Хоча директор – це дуже гучно сказано.

Олександр Клименко – 19-річний хлопець, який за документами є власником і директором «Воркхабу». Але хлопець пояснив, що він знайшов роботу в телеграм-каналі. Суть полягала у тому, аби поставити свої підписи в документах. За це Олександру заплатили близько 6-7 тисяч.

Всеукраїнська асоціація компаній з міжнародного працевлаштування наголошує на тому, що компанія-посередник не може вимагати гроші за працевлаштування. Вартість вираховує із заробітної плати безпосередньо роботодавець.

Утім 5-та частина всіх заробітчан в Україні стикалася з шахраями.

Заробітчани - це 5% ВВП, однак в мінекономіки досі не мають механізму захисту своїх громадян. Попри те, що в маленькому польському містечку для таких заробітчан, яких «кинули», облаштували спеціальне місце для пошуку роботи.  

Чим завершилися обидві історії – дивіться у фільмі-розслідуванні «Продам роботу (дорого)».

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень