Рівняни у небезпеці?! За вами стежить комп'ютер, колектор і шахрай з соцмереж (ВІДЕО)

Як вберегтися від шкідливого контенту, чи є у нас криптоферми та як розпізнати шахраїв - розповідає кіберполіція

Всесвітній день безпечного Інтернету відзначають щороку на початку лютого. Суспільство звернуло увагу на небезпеку у Мережі тоді, коли Інтернет став каналом розповсюдження ворожого та шкідливого контенту. Як убезпечити дітей від шкідливого контенту, уникнути співпраці з шахраями та в яких випадках варто звертатись до кіберполіції. На ці та інші запитання відповідав Андрій Гурський – старший інспектор відділу протидії кіберзлочинам управління Нацполіції на Рівненщині у програмі «ТрекТок» на Радіо Трек.

На які сайти не варто «ходити»

Звичайному користувачу важко відразу встановити, чи безпечний сайт, чи ні. Можна поцікавитись відгуками про сайт у Гуглі.

Треба бути обережним у тому випадку, якщо відгуки про сайт виключно позитивні. А негативних – немає. Це свідчить про так зване «накручування».

Якщо ресурс використовує незахищений протокол.

Але яким би не був сайт, не радимо вводити персональні дані – ідентифікаційний код чи CVV банківської картки.

Зазвичай детальну інформацію просять урядові ресурси, іншим сайтам – не треба нічого, крім вашого прізвища і номера телефону.

Чим небезпечні магазини у соцмережах

Не рекомендується користуватися інтернет-магазинами у соцмережах. Маємо сумну статистику. Багато шахрайств саме в соцмережах, в тамтешніх магазинах. Якщо це торговельні майданчики, типу ОLХ, то і там треба бути пильним.

Найкраще – використовувати післяплату. У соцмережах взагалі не варто робити передплати, не всі продавці є чесними.

 

А щодо відгуків про товар на сайтах, популярних і не дуже, то їх можна накрутити.

 

Тобто краще розраховуватись за товар, який ви бачите.

Якщо ви вже втрапили на гачок шахраїв, не треба зволікати зі зверненням до поліції. Заяву у Рівному, наприклад, можна подати безпосередньо до відділу протидії кіберзлочинам на вулиці Хвильового, 2.

Максимально інформації надавати правоохоронцям: де купили й що, на які рахунки переказували кошти, з якого телефону телефонували продавці.

У районах можна звертатись безпосередньо до райвідділів поліції.

Популярні відмазки шахраїв

Часто у поліції скаржаться на шахраїв, які «орудують» на популярному майданчику для продажів – ОLХ.

Якщо ви продаєте/купуєте товар і вам пишуть у будь-якому месенджері з проханнями переказати кошти, або вказати дані банківських карток – то не треба цього робити.

 

Треба телефонувати на номер, з якого вам пишуть, якщо абонент не відповідає, або телефон взагалі вимкнений – це шахраї.

 

Часто вони пояснюють це тим, що не можуть говорити, бо на роботі, або нібито дитина спить і не зручно розмовляти телефоном.

Усі ці фрази повинні насторожити. Людина, яка продає/купує щось, має наміри такі, то вона буде на зв'язку.

Але є і «переконливі шахраї», які змінюють номери телефонів. Разово використовують сімкарти.

 

Вони можуть ввічливо спілкуватись з вами, а потім пропонують та навіть переконують у тому, що треба зробити передплату. Від таких пропозицій краще відмовитись.

Кіберполіція має певні алгоритми дій для того, щоб виявили шахраїв за номером телефону і не тільки.

Колектори. Після якого дзвінка треба іти у поліцію

Нацбанк дозволив Комітету з нагляду за небанківськими установами карати колекторів. Наприклад, штрафувати колекторську фірму за виявлені порушення або навіть тимчасово заборонити їй здійснювати діяльність врегулювання протермінованих кредитів. Якщо ж людині, яка не є поручителем чи не має боргів, телефонують колектори, то вона може ігнорувати телефонні дзвінки.

Якщо це тривалі телефонні дзвінки, коли до ста разів за день телефонують з різних номерів, то тоді варто звертатись до поліції.

 

У заяві варто вказувати номери, з яких вам телефонують, надавати записи телефонних розмов з колекторами. Записи розмов потім розглядатимуть, як докази. Це важливо.

Навіть, якщо є приводи для дзвінків колекторів, то ці люди не повинні переходити на особисті образи. Недобросовісних колекторів можна притягти до відповідальності. Бувало, знаходили колекторів за 2 місяці.

Змінювати пароль у соцмережах… не треба

У старих зразках соцмереж не було подвійної авторизації, тому користувачам радили час від часу змінювати паролі до акаунту.

Наразі у відомих соцмережах є двоетапна перевірка вашого пароля або приєднання акаунту до електронної пошти.

Не рекомендується використовувати однакові паролі до усіх облікових записів у соцмережах, бо у разі компрометації будь-якого облікового запису зловмиснику буде легко добратись до усіх соцмереж.

 

Максимально критична ситуація – втрата вашого телефону, який до того ж розблокований. Тоді можна робити маніпуляції з вашими обліковими записами, коли у руках зловмисника опинився ще й ваш телефон.

Але це рідкість.

Батьківський контроль… не врятує?

Більше часу приділяйте своїм дітям і все буде гаразд. Звичайно, сьогодні популярні програми батьківського контролю, вони допомагають обмежувати час перебування дитини в мережі, ви можете бачити, чим цікавиться ваша дитина. Можете через певні обмеження коригувати її плани, але все ж найкраще – спілкуватися з дітьми. Достатньо часу проводити з ними без гаджетів. 

Адже нові покоління фактично народжуються зі смартфонами в руках.

 

А батьківський недогляд чи байдужість до того, що саме шукає дитина в мережі та що вона може там побачити – становить величезну загрозу.

 

Дитина може стати жертвою емоційно-психічного нападу чи насилля, і таке у нас бувало. Це має жахливі наслідки.

Були історії з групами смерті, треба просто цікавитись життям своїх дітей. Звичайно, можна перевіряти телефони й комп'ютери, але діти зараз вміють чистити історії. 

Майнити криптовалюту можна за однією умови

Закону, який регламентує діяльність криптовалютних ферм в Україні, немає. Якщо працює ФОП, справно платить за електроенергію, то в принципі це законно (торік українці намайнили багато криптовалюти, – ред.).

Ваш комп'ютер може за вами підглядати

Фронтальна камера на комп'ютері може за вами підглядати, якщо відсутнє антивірусне програмне забезпечення. Або якщо піратське програмне забезпечення використовується.

Є навіть така вірогідність, що буде чутно, про що ви говорите, якщо вірус потрапить у комп'ютер.

 

А камера й справді може вас знімати. 

Може бути навіть витік даних з комп'ютера. Йдеться про ситуацію, коли комп'ютер увімкнений і є доступ до Інтернету.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень