Річну ціну на газ скасують? Жадібність і жлобство може взяти вверх, - Юрій Корольчук

Уже в вересні цього року

У квітні в Україні зупинили дію граничних цін на газ у 6,99 грн за куб. Фахівці прогнозували, що влітку ціна на газ зменшиться ще більше. Утім цього не сталося. Й дедалі більше експертів прогнозують подальше зростання вартості блакитного пального.

Журналіст, аналітик й член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук опублікував блок на сторінках видання Кореспондент.

Він пояснює, що саме відбувається наразі на ринку газу і якою може бути вартість газу вже наприкінці літа:

Попри літо усі навколо занепокоєні ціною на газ. Попри поширену думку, що літом ціна на газ буде дешевшим, європейські біржі показують ріст. Та й ще який ріст! 350 доларів за 1000 куб. м.

Звичайно, ще у квітні усі по-геройськи плескали один одного по плечу і казали про 200, максимум 220 доларів за 1000 кубів. Але не так сталося, як гадалося. Ціни на нафту пішли вверх, за ними підтягнулись ціни на газ. І наше щастя, що зараз літо і з травня по вересень українці максимум накрутять 600-800 млн кубометрів газу.

Але! Якби діяла ціна ринкова, то вже б за газ навіть літом довелося б платити мінімум 12 тис. грн за 1000 кубів.

 

А ріст продовжується і на початок вересня ціна на газ складе усі 15 тис. грн.

Проте, об’єктивно для українців сьогодні діє «річний тариф» – 8000 грн за 1000 куб. м. Саме такою є ціна на газ для більшості українців. «Нафтогаз України» продає газ практично усім великим постачальникам газу, що і формує таку ціну на газ. Так, є і більші цінові пропозиції, але їх меншість на ринку газу України.

І тут постає питання: а що далі? Мається на увазі – після вересня. Ціна знижуватись не збирається. У світі усі хто міг, уже «вколовся», а решта «доколюється» вакциною проти коронавірусу, що стимулює економічну активність після річного застою. І газу використовують все більше у світі.

Зараз українці платять ціну газу на 30% менше. Ближче до літа економія українців складе 50% - адже, іще раз варто наголосити, ринкова ціна газу зросте до 15 тис. грн за 1000 кубів.

Але хіба «Нафтогаз України» може дати людям економити?

Жадібність і жлобство може взяти вверх. Ми вже таке бачили й не один раз. У такому випадку керівництво «Нафтогазу» перегляне ціну річного контракту і змінить умови продажу газу для населення.

 

У такому випадку людям варто приготуватись до ціни у 15 тис. грн.

 Адже постачальники відразу скасують річну ціну на газ і перейдуть на місячну ціну.

Беремо калькулятор і рахуємо. Якщо ти споживаєш 1000 кубометрів, то міг заплатити 8000 грн, а заплатиш майже у двічі більше – 15 тис. грн. Якщо ти споживаєш 3000 кубів – то тут ти замість 24 тис. грн заплатиш 45 тис. грн! Та навіть якщо ти пенсіонер і економно береш 500 кубів на рік, то навіть тут із тебе «Нафтогаз» «поп’є крові».

І замість 4000 грн будеш платити майже 8000 грн. І це ціни без доставлення газу. 

Отак, коли іще у квітні стало відомо про річну ціну на газ, то для багатьох ціна у 8000 грн за 1000 кубів здавалася великою. І чекали меншу. Але тепер вже скоро українці будуть чекати, щоб наявну ціну у 8000 грн ніхто не забрав і не замінив на більшу.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень