Райрада – ПРОТИ платних освітніх та медпослуг у Рівному для немісцевих (ЗВЕРНЕННЯ)

З нового року сільські мешканці платитимуть за дітей, які навчаються у Рівному.

За дитсадки і школи, у тому числі спортивні, музичні і художні, доведеться платити у повному обсязі.

 

Крім того, платною для мешканців ОТГ, які не хочуть приєднуватися до обласного центру, стане й частина медичних послуг. Докладно на цю тему можна прочитати за посиланням.

У Рівненському районі - проти запровадження такої новації. Сьогодні під час сесії депутати проголосували відповідне звернення:

- «Ми, депутати Рівненської районної ради обурені рішенням Рівненської міської ради.

 

Вважаємо, що відповідне рішення Рівненської міської ради є таким, що суперечить ст. 53 Конституції України, якою передбачено, що держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах...

 

…Не відповідає ст. 2 Закону України «Про загальну середню освіту» відповідно до якої основне завданнями - забезпечення права громадян на доступність і безоплатність здобуття повної загальної середньої освіти.

 

...Ст. 6 вищевказаного закону, згідно з якою передбачено, що громадянам України незалежно від раси, кольору шкіри, особливостей інтелектуального, соціального і фізичного розвитку, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, стану здоров’я, особливих освітніх потреб, місця проживання, складних життєвих умов, мовних або інших ознак забезпечується доступність і безоплатність здобуття повної загальної середньої освіти у державних і комунальних навчальних закладах.

 

Також ст. 29 закону передбачено, що батьки або особи, які їх замінюють, мають право вибирати навчальні заклади та форми навчання для неповнолітніх дітей.

 

Враховуючи вищенаведене, вимагаємо вжити вичерпних заходів щодо скасування ганебного рішення як такого, що порушує права громадян на доступну та безоплатну освіту», - йдеться у тексті звернення.

Додамо, що згідно з рішенням Рівнеради, з 1 січня 2020 року тергромади, чиї жителі відправляють своїх дітей на навчання до Рівного або користуються послугами медзакладів обласного центру, повинні підписувати з міською радою угоди, згідно з якими - платити за мешканців своїх громад.

Якщо такого договору не буде – кожна людина повинна буде платити за себе (чи за своїх дітей) сама.

Фото з фейсбук-сторінки Дмитра Якимця

Рішення не стосується випадків, коли є безпосередня загроза життю пацієнта. А ще - хворих, яких направляють до спеціалізованих відділень міських лікарень, та дітей з інвалідністю, дітей-сиріт і дітей, які представляють інтереси Рівного на різних конкурсах і змаганнях.

Якщо ж хтось не матиме можливості заплатити за якусь із послуг, такий випадок розглядатимуть в індивідуальному порядку, пояснили міські обранці.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень