Пугачова у «Дюймовочці», юридичні права р. Устя та іграшки бурштинокопачів, або Як рятували водойми Рівного

Над проєктами працювали у «Просторі» протягом трьох тижнів

Дар'я Пугачова - колаж з фото на її сторінці у Фб та фото Юлії Друктейніте. Справа - перформанс Пугачової у Рівному.
Дар'я Пугачова - колаж з фото на її сторінці у Фб та фото Юлії Друктейніте. Справа - перформанс Пугачової у Рівному.

У Рівному завершилась унікальна для України мистецька резиденція Contemporary Art Rivne.

Упродовж трьох тижнів митці та мисткині з усієї країни, та навіть зі США, створювали проєкти, які рівняни та гості міста побачили на День міста.

Фото Юлії Друктейніте
Фото Юлії Друктейніте

Виставка на тему «Вода. Часті питання» в обласному краєзнавчому музеї має на меті привернути увагу містян до проблем екології, збереження водних ресурсів та історичної спадщини.

Відкриттю виставки передувала екскурсія містом із серією презентацій «site-specific» проєктів та перформативних дій у міському середовищі Рівного.

Усі учасники резиденції після відкриття виставки у краєзнавчому музеї Рівного. Фото - Радіо Трек.
Усі учасники резиденції після відкриття виставки у краєзнавчому музеї Рівного. Фото - Радіо Трек.

Митці та мисткині резиденції взаємодіяли з Національним університетом водного господарства та природокористування, нагадав куратор резиденції Дмитро Чепурний: 

 - Це був унікальний досвід. Виставковий проєкт місяць діятиме у краєзнавчому музеї. Багато рефлексій щодо води у місті. Це не проста виставка, тут різні роботи, ми зробили різні інтервенції у природничі експозиції музею.

 

Ще 14 робіт можна побачити у «Просторі», що у НУВГП. Резиденти працювали і з науковцями «водника», і з фахівцями різних галузей. Навіть юристів залучали.

 

Власне бачення стану водойм та можливості порятунку Басівкутського озера, Усті та Гідропарку митці втілили у життя за сприяння Українського культурного фонду та з ініціативи громадської організації «Платформа взаємодій «Простір».

До юристів звертались єдині учасники резиденції - митці Петро Владіміров і Оксана Майборода.

Фото Юлії Друктейніте.
Фото Юлії Друктейніте.

Їхній проєкт організатори вважають унікальним, адже пара митців  запропонували проєкт закону про внесення змін у водний кодекс щодо прав води.

 - Ми надихались успішними світовими кейсами. Наприклад, у конституції Еквадору прописано, що річка – юридичний суб’єкт. На практиці це виглядає так: створюється представник річки чи озера – це може бути громадська організація, яка досліджує проблеми й піклується про цей водний об’єкт.

 

Одне з запропонованих нами правил – річка має право на захист, право на гідне ставлення та на те, щоб її утримували у чистоті. Ми консультувались з юристами, але виявилось, що такої практики в Україні немає.

 

Але наше українське дозволяє громадянам ініціювати зміни.

Можна подати до органів місцевого самоврядування пояснювальну записку з проханням надати того чи іншого статусу водоймі. Ми використали цю можливість.

 

Тож, цей проєкт прямо з музею може потрапити до Верховної ради на розгляд. Ми усі були здивовані, що у світі все інакше.

 

Є така практика – захищати права природи й надавати їй прав, і ми хочемо, щоб так було і в Україні, - розповіла Оксана Майборода.

А Петро Владіміров взагалі пропонує урядовцям створити відповідний комітет чи робочу групу, яка змогла б надавати юридичного статусу водоймам в Україні:

 - Ми продовжуватимемо роботу над цим. Ця тема нам цікава, ми почнемо з місцевої ради, Рівненської. Передамо наші пропозиції у мерію.

 

Ми створили 8 правил поводження з водоймами, список можна буде доповнювати.

 

Ми в першу чергу пропагуємо те, що водойма сама себе ідентифікує.

Відвідувач виставки
Відвідувач виставки

І якщо боротьба за права водойм – нове для України, то існування клондайків та незаконний видобуток бурштину – тема «заїжджена». Так вважає ще один резидент Contemporary Art Rivne Євген Іваненко, який створив іграшковий набір бурштинокопача:

 - Тема вже заїжджена, періодами воно випливає, інколи – стихає. Але незаконний видобуток бурштину не припиняють, а це не лише «чорні гроші», а й негативні наслідки для природи.

 

Коли я почав вивчати тему видобутку бурштину, виявилось, що найбільше страждають водойми та земля. Водночас у цьому дехто вбачає певну романтику: клондайки й відважні хлопці, які там працюють.

 

Євген Іваненко. Фото - Юлії Друктейніте.
Євген Іваненко. Фото - Юлії Друктейніте.

Моя рефлексія на цю історію перетворилась у дитячий іграшковий набір бурштинмена.

 

Це джип – статус і зручність, помпа – накачувати воду і рація, аби спілкуватись з «колегами». Вийшло доволі стильно, а не так трешово, як я думав.

До речі, Євген Іваненко також звертав увагу на стан Гідропарку.

Набір розроблений Євгеном Іваненком
Набір розроблений Євгеном Іваненком

На початку резиденції він хотів провести ніч на одній з тамтешніх водойм.

Усе це мали б знімати на камеру аби продемонструвати можливість безпечного чи небезпечного перебування у Гідропарку – одній із найпопулярніших локацій Рівного.

Втім, провести фільмування не вдалось через погодні умови.

Як тільки «розвиднілось», свій перформанс у центральному парку Рівного влаштувала інша учасниця резиденції - мисткиня Дар’я  Пугачова.

Дівчина одягла золотий костюм і пролежала на матраці кілька годин у фонтані «Дюймовочка». Рівняни, які у цей час гуляли у парку Шевченка, позитивно оцінили такі старання Дар’ї.

Своїм перформансом дівчина намагалась звернути увагу на стан фонтанів у Рівному. І, судячи з бурхливого обговорення у соцмережах, на тему звернули уваги. Але не чиновники. 

Частина виставки у музеї
Частина виставки у музеї

Втім, кожен із понад двох десятків проєктів - вартий уваги. Більше про них організатори пообіцяли розповісти на сторінці ГО «Платформа взаємодій «Простір» у Фейсбуці. А вже зараз побачити все на власні очі можна у Рівненському обласному краєзнавчому музеї.

Виставка Contemporary Art Rivne діятиме на другому поверсі музею до 26 вересня. 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень