Новий «Простір»: Надія Гладкевич розповіла про тих, хто рухає Рівне вперед

Чому важливо об’єднувати зусилля прогресивних рівнян? Як Рівному потрапити у трійку найкомфортніших міст України? Хто три роки тому почав системно розвивати Рівне та громадське середовище? Чому важливо, щоб на головних позиціях в державі були молоді, прогресивні люди з досвідом? Про це в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Трек генеральний директор групи компаній «РЕНОМЕ», співзасновник «Платформа взаємодій «Простір» Надія Гладкевич.

 Як і коли розпочалась діяльність громадської організації «Платформа взаємодій «Простір»?

 Громадська організація активно працює і розвивається у Рівному вже три роки. З ідеєю створення громадської організації, яка би змінювала наше місто на краще, займалася питаннями урбаністики, розвитку підприємництва, культурними проектами, свого часу до мене звернулись Сергій Гемберг та Олександр Ковальчук. Приємно, що люди, з якими ми разом розпочинали наш громадський рух, не стоять на місці, а й реалізують себе й в інших сферах. Сьогодні Сергій Гемберг очолює управління з питань стратегічного розвитку та інвестицій Рівненського міськвиконкому. А Олександр Ковальчук пробує себе у політиці й вирішив взяти участь у виборах народних депутатів від Рівного. Тому зараз я виконую обов’язки голови правління, оскільки Платформа взаємодій є аполітичною організацією.

Прихильниками організації є понад три тисячі людей. Вони — вимогливі й відповідально ставляться до репутації організації. Таким є й Олександр. Людиною вимогливою до оточення, але перш за все до себе, відповідальною, яка вболіває за свою справу. Пригадую, після повернення з США в Україну, коли він прийшов до нас на роботу, то разом з іншими документами надав довідку ФБР (здається вона й досі лежить в особовій справі) про відсутність до нього претензій державних органів (ми компанія, яка слідкує, щоб люди, які приходять до нас на роботу, не мали кримінального минулого). Але він нас таки здивував. Тому що це означає, що він вболіває за свою репутацію.

 Що вдалося реалізувати за час діяльності організації?


Вже багато чого реалізовано і ще багато над чим продовжуємо працювати далі. Наприклад, продовжується серія тренінгів «Територія креативних індустрій». Ми виграли грант Українського культурного фонду щодо створення серії муралів. Перші мурали були створені рівненськими художниками кілька років тому у НУВГП. Ініціативу виявили випускники університету Настя Хмара і Андрій Цьось. Олександр Ковальчук цю ідею підтримав і став її куратором. Загалом має бути створено ще вісім муралів. Вони будуть не тільки в місті, а й в районних центрах. Такі мурали прикрашають та покращують світ навколо нас. Це один із стратегічних напрямків роботи громадської організації.

Ще один важливий проект, який розпочав втілювати Олександр Ковальчук, і, сподіваюся, ми його продовжимо, це облаштування пішохідної зони у Рівному. Наше місто — серед небагатьох обласних центрів в країні, які не мають такої зони. У планах вона має бути від майдану Незалежності до вулиці Директорії, по алеї Чайки. Олександр Ковальчук вже почав працювати у цьому напрямку. Має відбутися конкурс на розробку проекту. Передбачається солідний призовий фонд конкурсу, щоб до участі у ньому можна було б запросити потужних закордонних архітекторів, які б представили свої напрацювання. Сподіваюся, що цим проектом буде опікуватися не тільки наша, а й інші громадські організації, влада міста.



 Чи підтримує місто таку ідею?
 

Так.

Нагадайте, будь ласка, що таке «Відкритий офіс»?


До нього вже всі звикли. Три роки тому Олександр Ковальчук захотів створити такий креативний простір. Він жив цією ідеєю. Ми були молодою організацією, а відкриття такого центру потребувало немалих коштів. Тоді нам вдалося зібрати певну суму коштів з допомогою небайдужих меценатів. Але багато роботи зробили своїми руками, самі фарбували, обдирали стіни, мили. Сьогодні це один із найбільш популярних майданчиків у місті для реалізації проектів. За минулий рік тут відбулося понад 330 подій — тренінгів, воркшопів, семінарів, майстер-класів, безліч культурних заходів..

 Який із проектів «Простору» було втілити у життя найважче ?


Найважче завжди на початку. Адже ми були молодою організацією, мало хто розумів, що відбувалося. Нам було важливо, щоб нам повірили. Напевно, «Відкритий офіс» і був тим найважчим проектом, але разом з тим найдрайвовішим.

Маємо амбіцію трансформувати «Простір» у Фонд громад. Щоб все працювало повноцінно, ми повинні завоювати довіру людей. Ми щороку звітуємо про діяльність нашої громадської організації. Публікуємо фінансові звіти на сайті та в друкованих виданнях. На публічні звіти запрошуємо всіх охочих. Ми закликаємо рівнян долучатися до тих заходів, які проводимо, а тому звітуємо за кожну копійку.

 Відповідальність за реалізовані проекти лягає на більшу кількість плечей. Те, що створене разом не хочеться потім руйнувати.

Зараз ні в кого немає сумніву, що ми організація, яка змінює місто. Нам довіряють містяни, міжнародні фундації. І так далі буде продовжуватися. Але якщо інші наші учасники вирішать піти в політику, ми й надалі зберігатимемо принцип аполітичності. Вони можуть бути волонтерами, донорами.

[media=148556]

Тобто, якщо Надія Гладкевич вирішить бути в політиці, то також залишить «Простір»?


Я поки не маю таких намірів. Бачу себе в бізнесі та громадській роботі, від яких отримую повну віддачу.

Чим займатиметься «Платформа взаємодій» найближчим часом?


Для втілення наших ідей, планів, проектів нам постійно потрібні волонтери. Наприклад, вісім муралів це багато організаційної роботи — починаючи від риштування і до погодження з місцевою владою розміщення муралів.
Розвиток міста — дуже важлива страва, яка потребує участі всіх активних рівнян. Тільки спільними зусиллями, крок за кроком ми зможемо робити Рівне справжнім європейським містом – інноваційним і комфортним для життя та роботи.

 

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень