Прямої заборони на вивчення російської в Україні немає: освітній омбудсмен про мову окупанта в школах з 1 вересня

Законодавство ґарантує право на навчання мовою національних меншин

Як пояснив освітній омбудсмен Сергій Горбачов в інтерв’ю Детектор медіа, якщо батьки вважають себе етнічними росіянами, вони можуть звернутися до школи з проханням про те, щоб їхня дитина вивчала у школі російську мову:

Прямої заборони на вивчення російської в Україні немає. Я не проти, щоби люди, які вважають себе етнічними росіянами, вивчали російську мову.

Горбачов пояснив, що законодавство ґарантує людям, які належать до національних меншин України, право на навчання в комунальних закладах освіти мовою відповідної національної меншини поряд із державною мовою.

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов

Що стосується вивчення у школах російської літератури, то, на думку омбудсмена, наразі без неї можна обійтися. 

Хай така література відпочине, поки йде війна. Після перемоги можна повернутися до цього питання й подивитись, які твори російських авторів можна повертати до програми.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як шпарина в законодавстві досі робить можливим викладання російською у школах та садках України. Нею досить часто користувалися в центральних та східних регіонах нашої держави.

Йдеться про те, що у заяві на вступ в садочок або початкову школу можна було просто обрати пункт щодо мови «інші». Тоді діти могли навчатися російською.

Наразі Міносвіти працює над тим, щоб змінити ситуацію.

Втім, остаточного рішення з цього приводу поки немає. Як і немає рішення щодо виключення зі шкільної програми творів російських авторів.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень