Довести нічого не вдасться: вчителів закликають не писати заяв на відпуску

Про тиск на працівників освіти та порушення закону нагадав освітній омбудсмен Сергій Горбачов

Педагогам не варто піддаватись тиску керівництва щодо написання заяв про надання відпустки. На цьому наголошує освітній омбудсмен України Сергій Горбачов. Каже, отримує численні звернення від педагогів із проханням допомоги.

Річ у тім, що багатьох освітян зараз примушують писати заяви на щорічну відпустку чи навіть відпустку без збереження заробітної плати, хоча цим працівникам мали оголосити простій або організувати дистанційне навчання у закладі освіти.

«Довести, що така заява була написана під тиском або примусом, практично неможливо», – пояснив Сергій Горбачов.

Також він зауважив, що коли вчитель самостійно (з доброї волі) написав заяву на відпустку, то відкликати працівника з відпустки може лише керівник закладу освіти і для цього є чіткі підстави, визначені законом.

Це можливо зокрема для:

  • відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків,
  • відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства.

Одним із можливих варіантів може бути такий: працівник пише заяву, де просить відкликати його з відпустки та надати можливість працювати дистанційно.

 

Але наголошую, що це можливо виключно за рішенням керівника: ваша заява його ні до чого не зобов’язує, – зауважив освітній омбудсмен.

Горбачов нагадав, що якщо є можливість організації дистанційного навчання, то оплата праці педагогів здійснюється у повному обсязі, решті працівників оголошується простій, який оплачується з розрахунку не нижче від 2/3 тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу). А якщо заклад освіти не може здійснювати свою діяльність, то усім працівникам закладу оголошується простій з відповідною виплатою.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень