Де брехня, де правда: експерти розвіяли міфи про земельну реформу на Рівненщині

Їх запросив на зустріч із головами громад і фермерами нардеп Дмитро Соломчук

З 1 липня в Україні починається земельна реформа. З цієї нагоди нардеп Дмитро Соломчук запросив експертів із Києва, аби ті зустрілися із головами громад і фермерами Рівненщини.

Серед запрошених були заступник міністра розвитку економіки Сергій Глущенко, експертка Світового банку з підтримки аграрного сектору Яна Казьміна та експерт з правового регулювання земельних відносин Сергій Біленко.

Вони роз’яснили присутнім деталі законів щодо обігу землі та розвіяли основні міфи, говорить народний депутат Дмитро Соломчук:

Зібрали голів усіх ОТГ, фермерів, щоб пояснити всі нюанси, аби був відкритий діалог: де брехня, де правда. Щодо іноземців, банків, що землею мають користуватися та мати право власності тільки українці.

Дмитро Соломчук
Дмитро Соломчук

Народний депутат додає з 2000-х кількість фермерів зменшилася в рази, зокрема й через відсутність ринку землі:

Я в сільському господарстві з 2002-го року. Ми тоді обрали не вірний шлях. Зелене світло політики дали для створення величезних компаній. Якби уже тоді був ринок землі, хоч і з обмеженнями, то вони не змогли б створити величезні холдинги по 500-700 тисяч гектарів.

 

На ту мить, я добре пам’ятаю, за паї давали 3 мішки пшениці, потім 5 мішків пшениці, вони набрали собі ці тисячі договорів і говорили людям, що вони у величезних збитках і використовували це, знищуючи фермерів.

 

Ми зайшли тоді у 2002, то на той час в Україні було 120 тисяч фермерів. Зараз ця кількість зменшилася до 35 тисяч.

Земельна реформа покликана в рази збільшити кількість фермерів – до 250 тисяч, каже Дмитро Соломчук. Також створення ринку землі та оновлених правил земельного обігу має зробити доступнішою державну підтримку, зокрема для сімейних ферм, а також зменшити розміри агрохолдингів.

 

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень