Пропарювання чи заморожування: яка обробка ґрунту краща для розсади?

Найпростіші способи знезараження землі в домашніх умовах

Вирощування здорової розсади починається з дезінфекції ґрунту й насіння. Вважається, що причиною зараження рослин усілякими недугами у 80% стає інфіковане насіння і лише на 20% це залежить від наявності інфекції в ґрунті. Втім, сьогодні будемо говорити саме про надійні способи знезаразити ґрунт

Проморожування

Проморожування ґрунту не дає відчутного ефекту ні у боротьбі з комахами-шкідниками, ні у знищенні патогенної мікрофлори. Навіть при впливі протягом місяця негативними температурами -20°С можна позбутися лише від великих личинок комах.

Дрібні ж, такі як павутинні кліщі, а також нематоди і ґрунтова мікрофлора, не бояться морозів. І це факт.

 Прожарювання

Для якісної дезінфекції ґрунту рекомендується прожарювання або пропарювання. Прожарювання ґрунту вважається крайнім заходом, оскільки воно не лише вбиває корисну мікрофлору, а й змінює хімічний склад ґрунту і його структуру.

Однак саме прожарювання найбільш ефективне для стерилізації ґрунту від будь-яких хвороб та комах.

Для прожарювання ґрунт розсипають на деко невеликим шаром: 2-3 см і прогрівають в духовці при температурі до 200°С протягом 30 хв або й більше - аж доки ґрунт не почне підгоряти. Після цього духовку вимикають, а деко з ґрунтом залишають у ній до його повного охолодження.

Після того, як ґрунт охолоне до кімнатної температури, його обов'язково треба обробити різними препаратами, що містять бактеріологічні культури й корисні грибки.

 Пропарювання

Пропарювання ґрунту вважається більш м'яким методом. Воно так само ефективне проти патогенної мікрофлори і комах на будь-якій стадії розвитку.

Варто пам'ятати, що при пропарюванні гине і велика частина корисної мікрофлори, однак хімічний склад ґрунту не порушується.

На відміну від прожарювання для пропарювання ґрунт насипають в досить великі ємності: каструлі, банки або використовують рукав для запікання. Ґрунт попередньо зволожують. Пропарюють його до того моменту, поки він не почне парувати по всій товщі. У духовці на це знадобиться 20-30 хв за температури 150-200°С.

Можна пропарити ґрунт і в мікрохвильовці протягом 15 хв. Відлік часу ведеться від моменту, коли ґрунт почне парувати.

Для того, щоб крутний механізм мікрохвильової печі не зіпсувався під вагою ємності з ґрунтом, рекомендується вийняти з неї спеціальну підставку і встановити каструлю з ґрунтом безпосередньо на дно печі, підклавши під неї пару деревинок.

Остиглий після пропарювання ґрунт також обов'язково треба заселити корисними бактеріями і ґрунтовими грибками.

Різні препарати містять різні штами сінної палички, силікатні бактерії, азотфіксуючі, фосфатмобілізуючі та інші мікроорганізми, важливі для здоров'я ґрунту і розвитку рослин, також існують окремі препарати, що містять мікоризу і триходерму.

Важливо! Оскільки триходерма і сінна паличка пригнічують зростання один одного, краще вибирати якийсь один із цих препаратів.

Джерело: Ukr.Media

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень