Чому слабне і падає розсада: найпоширеніші причини

Розповідаємо, як це виправити

Навіть досвідчені городники часом зіштовхуються з різними проблемами під час вирощування розсади перцю, баклажанів, томатів та інших культур. Сіянці то витягуються, то падають, хворіють, відстають у рості чи навпаки – надто швидко нарощують зелену масу.

Насправді, щоб отримати міцні та здорові рослини, треба дотриматися багатьох умов: підготувати надійне насіння, вчасно його посіяти, використати якісний ґрунт і правильно доглядати за сіянцями.

Зупинимося докладніше на деяких ключових моментах, через які найчастіше й виникають проблеми з розсадою.

Неякісний ґрунт

Від якості ґрунту безпосередньо залежить здоров'я розсади. Якщо ви готуєте ґрунтосуміш самостійно, подбайте про те, щоб вона була пухкою, родючою, легкою, вологомісткою і мала нейтральну кислотність (рівень pH повинен бути у межах 6,5-7 одиниць). Важка, кисла земля часто стає причиною загнивання.

Щоб зробити ґрунт повітропроникним і легким, додайте у субстрат розпушувач: пісок, перліт, вермикуліт, перепрілу тирсу.

Основні компоненти ґрунту для розсади:

  • торф або кокосове волокно (30%);
  • дернова або городня земля (25%);
  • зрілий компост, перегній або біогумус (25%);
  • пісок, перліт або вермикуліт (20%).

На кожні 10 л ґрунту можна додати склянку золи, особливо якщо субстрат має слабокислу реакцію. Зола не лише розкислює ґрунт, а й збагачує його важливими для розвитку рослин елементами живлення.

Якщо ж немає можливості приготувати правильний ґрунт самостійно, можна купити уже готову ґрунтосуміш. 

Загущений посів

Дуже часто ми купуємо посівний матеріал із запасом і часом висіваємо значно більше насіння, ніж потрібно. А після, не маючи можливості розташувати на підвіконнях усі контейнери з розсадою, робимо посіви більш густими.

У результаті паростки витягуються та хворіють, оскільки погано провітрюються й освітлюються.

Якщо таке сталося, видаліть слабші сіянці, аби ґрунт краще провітрювався, а рослини, що залишилися, отримували більше живлення і світла. І щойно з'явиться можливість, розсадіть рослини в окремі ємності, наповнені якісним ґрунтом.

Перезволоження ґрунту

За наявності тривалого перезволоження ґрунту доступ кисню до коріння ускладнюється, рослина слабшає і може захворіти на чорну ніжку. Розвитку хвороби сприяють полив холодною водою, різкі коливання температури повітря і ґрунту.

Поливайте розсаду теплолюбних культур у міру підсихання ґрунту і тільки відстояною водою, температурою 21-23°С. При чому, якщо земля погано прогрівається і за вікном похмуро, то поливайте якомога рідше.

 

Навіть одноразове перезволоження розсади, яка стоїть на холодному підвіконні, може негативно відбитися на стані кореневої системи.

Несвоєчасне пікування

Щойно на розсаді з'являться справжні листочки, розпочинайте пікування.

Чим довше рослини перебувають в одному контейнері, тим більше переплітаються їх корінці і тим травматичнішою стане подальша пересадка. Крім того, у спільному контейнері рослини весь час змушені боротися за живлення і світло, тож деякі сіянці будуть відставати у зростанні.

За кілька годин до початку пікіровки полийте розсаду. Намагайтеся витягувати її разом з грудкою землі, яка оточує коріння. Ємності для посадки рослин бажано наповнити тим самим субстратом, який використовувався для посіву насіння.

У міру зростання розсади підсипайте у ємності невеликі порції поживного ґрунту, мульчуйте ним землю після поливу. Через два тижні після пересадки підгодуйте розсаду комплексним органомінеральним добривом, поєднавши цю підгодівлю з поливом.

Бажано, щоб добриво для розсади містило не лише основні елементи живлення, але й гумати, які є природними стимуляторами зростання.

Першу підгодівлю розсади слід провести після появи першого справжнього листочка, наступну — через 2 тижні після пікіровки, а третю — за два тижні до висадки у ґрунт. 

Джерело: Ukr.Media

Радіо ТРЕК у Telegram і Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень