Пригнічення й депресивний настрій: як налаштуватися жити в умовах знеструмлення

Поради психолога

Чимало українців відзначають погіршення настрою через постійні знеструмлення й перебування у темряві. Психолог Альона Щербань дає розказує, як з цим впоратися. 

Не бійтеся скасування планів

Відсутність можливості робити звичні побутові справи через відсутність світла руйнує плани. 

Повне чи часткове скасування довгострокових чи короткострокових планів у психології має назву - фрустрація.

Психіка людини влаштована таким чином, що змушена реагувати на це. І це нормально, коли фрустрація може призвести до гніву чи обурення. Це не повинно лякати, це цілком нормально. 

Бурхлива реакція на ситуацію вашої психіки - це нормально

Треба враховувати, що кожен реагує на знеструмлення по-своєму. Одні прагнуть усамітнися і більше часу відпочивати. Інші навпаки хочуть бути продуктивними й комунікабельними в такий час. Це відповідь організму на стрес, але ще зовсім не депресія. Депресія, це коли йдеться про повне закриття від контакту з навколишнім світом і собою. 

Війна - це вже фрустрація та життя в умовах тотальної небезпеки. Якщо в цей час людину залишають без світла й вона не може задовольняти своїх базових потреб, то психіка неодмінно зреагує. А от наскільки сильною буде реакція, та якою вона буде взагалі – це залежить від багатьох передумов і життєвого шляху людини. 

Контролювати свої думки

Ранок в екстремальних умовах без світла може наштовхнути на думки, що навіщо взагалі жити. Це тривожний сигнал. 

Найчастіше таке трапляється, коли людина не відчуває підтримки зовні, відповідно не має опори всередині себе. Відповідно й з’являються думки, що жити не хочеться, або є прагнення залишитися уві сні якомога довше. Це захисний механізм психіки, щоб простіше пережити життєві складності. 

Соціальна ізоляція - це небезпечно

Коли через відсутність світла неможливо підтримувати зв’язки з рідними чи друзями, це ще гірше, аніж побутові негаразди. Без зв’язку та Інтернету людина відчуває свою відірваність від світу, перебуває у своєрідному вакуумі. 

Погіршується проблема ще й тим, що під час ізоляції у карантинний період багато хто навчився працювати дистанційно. А в умовах знеструмлення навіть працювати віддалено й відповідно заробляти гроші можливості немає. 

У темряві можна танцювати 

Наслідки стресу через знеструмлення можна зменшити. Для багатьох це зрештою можливість поспілкуватися з чоловіком чи дружиною, на що бракує часу у буденні напружені робочі дні. Можна пограти з дітьми чи відправитися на додаткову прогулянку з собакою. 

Треба рухатися далі – попри все, і намагатися отримати позитивні емоції. Дати вихід емоціям назовні. Спробувати танцювати чи повторити тренування, заздалегідь збережене у телефоні. Це теж спочатку буде непросто, адже негативні емоції дуже сильні й вони братимуть верх. Треба докласти зусиль, аби процес справді вас захоплював.  

Зняти стрес допомагають медитації, дихальні практики й домашні заняття спортом. Можна виходити з дому і йти без мети впродовж пів години. Це допомагає очистити голову від тривожних думок та повернути тверезий погляд на життя.

Джерело: РБК-Україна

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень