При застуді харчуватися треба за певними правилами. Зокрема без м’яса

А також харчування може допомогти запобігти хворобі

Видання НВ нагадало, як правильно організувати свій режим при ознаках застуди та як налагодити харчування, аби одужати якнайшвидше. Порадами поділилася нутриціолог та спортивний дієтолог Оксана Соколова.

Як поводитися при перших ознаках застуди

  • Найкраще залишатися вдома і не йти на роботу чи навчання. Ще краще залишатися в ліжку на кілька днів. Головне завдання – лежати й нічого більше не роботи.
  • Дотримуватися режиму пиття з розрахунку 40 мл на 1 кг ваги. Лікарі завжди радять тепле рясне пиття. Робіть напої з лимоном, куркумою чи імбиром (обережно, може викликати алергію), а от цукор чи мед краще не додавайте. Зробіть ставку на трав’яні чаї, запарені ягоди, апельсин чи шипшину. А от каву та чорний чи зелений чай краще виключити.
  • Пийте лужну воду із pH вище 7,4. Зволожуйте ніс лужними розчинами з pH 9−10, такі є в аптеках.
  • Щоб пришвидшити боротьбу з вірусами – спробуйте голодувати. Якщо це не спричиняє дискомфорту, можете утриматися від їжі, але не забувайте про пиття.
  • А от виключити з раціону на час застуди треба м'ясо. Цей продукт довго перетравлюється й організм витрачає на це купу сил. Щоб допомогти тілу, краще споживати просту й рослинну їжу. Можна додати трохи білка – риби, морепродуктів чи яйця. Не зайвим буде бульйон з птиці.

Вітаміни:

  • вітамін D — подвійна доза з метою профілактики, хоча б 4000 МО,
  • вітамін С у вигляді аскорбату натрію або ліпосомальний 2−3 г. Бажано розбити на 4−5 прийомів — так він краще засвоюється (винятком для приймання є аутоімунний процес

Вводьте до раціону ферментовані продукти

  • Цинк 30−60 мг
  • Селен 100−200 мг
  • Глутамін 5 г
  • Глутатіон 570−1000 мг

Проконсультуйтеся з лікарем, візьміть направлення на загальний аналіз крові. Це допоможе визначити, інфекція вірусна чи бактеріальна. Антибіотики застосовують тільки для лікування бактеріальних інфекцій.

Як взимку зміцнити імунітет

Найбільше імунітет страждає від перенесеного стресу, сезонної нестачі вітамінів, жорсткої дієти, алкоголю, великої кількості порожніх вуглеводів, солодощів, нестачі сну та відсутності фізичної активності.

Як змінити харчування взимку та спосіб життя, щоб підтримати імунітет:

Не вживайте перероблені продукти: консерви, ковбаси, солодощі, чипси, газовані напої тощо. Все це сміття, яке вбиває ваше тіло.

Їжте більше некрохмалистих овочів. Кишківник відіграє головну роль у формуванні та підтримці здорового імунітету, тому для нього потрібна клітковина — їжа для корисних бактерій.

Займайтеся фізичною активністю — рух покращує кровообіг в органах імунної системи. Проходьте щонайменше 10 тис. кроків на день.

Вводьте до раціону ферментовані продукти, такі як квашена капуста.

Додайте до раціону продукти з вітаміном С (ківі, перець, цитрусові, яблука).

Додати продукти з цинком (бобові, насіння соняшника, гарбузове насіння, горіхи).

Додайте продукти із селеном (риба і морепродукти, яйця, цілозерновий хліб, бразильський горіх).

Додати продукти з вітаміном А (морква, шпинат, шипшина).

Додати продукти з вітаміном Е (рослинні олії — оливкова та олія авокадо, шпинат, авокадо).

Пийте багато води та трав’яний чай з імбиром і лимоном.

Додайте до страв спеції: корицю, гвоздику, мускатний горіх, лавровий лист, перець чилі, кардамон, кріп, розмарин, чебрець, хрін, цибулю, часник.

Додайте до раціону жири: горіхи, авокадо, оливкову олію та вершкове масло, дику рибу та морепродукти. Не забувайте приймати омега-3.

Регулярно проходьте медичне обстеження організму, щоб знати свої слабкі місця та вчасно закривати дефіцити.

Більше на свіжому повітрі, наповнюйте кров киснем. Навіть коли хворієте, провітрюйте кімнату бодай кожні дві години.

Здоровий сон — найважливіше, зокрема й для міцного імунітету. Повноцінний сон у темній та тихій кімнаті, вкладатися спати до 22:30, пробудження не пізніше 8:00 — все це важливо для підтримки гормональної системи, зокрема правильного рівня мелатоніну та кортизолу, гормонів, що впливають на всі системи, зокрема імунну.

Вчіться позитивному мисленню — науково доведено, що люди з позитивним підходом до життя хворіють рідше та одужують легше та швидше, ніж песимісти.

Регулярно відпочивайте. Плануйте відпочинок, тому що перевтома, брак сну та стреси дуже послаблюють імунітет.

 

Зауважимо що усі наведені поради мають рекомендаційний характер й не є прямою інструкцією до застосування. При ознаках застуди, підвищені температури тіла й загальному знесилені обов'язково проконсультуйтеся з сімейним лікарем.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень