Президент рф путін скасував наказ про штурм «Азовсталі». Що це означає (ВІДЕО)

Розпереживався за життя російських армійців?

Президент росії владімір путін наказав скасувати штурм «Азовсталі» в Маріуполі. Про це він сказав під час зустрічі з міністром оборони рф серієм шойгу:

— Пропонований штурм промислової зони вважаю недоцільним.

 

Наказую його скасувати.

 

Це той випадок, коли ми повинні думати – тобто ми завжди повинні думати, але в цьому випадку тим паче – про збереження життя і здоров’я  наших солдатів і офіцерів.

У рядку внизу відео йдеться, що на момент оточення Маріуполя чисельність ЗСУ становила біля 8 100 осіб

Перед цим шойгу сказав, що для взяття «Азовсталі» потрібно ще кілька днів. Мовляв, російські війська взяли Маріуполь під контроль — за винятком території підприємства.

Своєю чергою путін запропонував українським військовим здатися, гарантувавши усім, хто це зробить, життя.

Які можуть бути причини заяви путіна

Останніми днями росіяни обстрілювали завод надважкими бомбами. Захисники «Азовсталі» кажуть про величезні втрати росіян під час штурму.

В офісі президента України вважають, що росія «відмовилась від штурму» заводу, тому що зрозуміла безперспективність цього задуму.

— Це означає наступне: вони не можуть фізично взяти «Азовсталь», вони це зрозуміли, вони понесли там величезні втрати. Наші захисники продовжують її утримувати, - заявив радник голови ОП Олексій Арестович.

Крім того, за даними української влади, частину російських військ, які штурмували Маріуполь, перекинули на північний напрямок в Донецькій області. Там війська рф концентрують сили, щоб оточити ЗСУ і вийти на адміністративні кордони Донецької і Луганської областей.

На думку дипломатичного оглядача ВВС Пола Адамса, путін мав ще декілька причин, щоб зупинити штурм останнього українського прихистку в оточеному місті.

Одна з них – президент Володимир Зеленський пообіцяв припинити мирні переговори, якщо останніх захисників міста вб’ють. Тож, можливо, путін хоче зберегти дипломатичний процес або принаймні його видимість.

Крім того, в нього можуть бути й економічні резони, оскільки «Азовсталь» — один із найбільших металургійних заводів Європи. Навіть після кількох тижнів жахливого руйнування Маріуполя, росія, можливо, сподівається лишити там хоч щось цінне.

На думку журналіста ВВС Джо Інвуда, керівництво росії вирішило змінити тактику і заморити голодом українських військових, що утримують територію заводу в оточеному місті.

Чи приведе це до їхньої повільної капітуляції, чи дасть їм шанс вирватися - це матиме важливе значення не лише у воєнному плані, а й для морального духу України, - вважає він.

Російські окупанти завдають ударів по «Азовсталі» надважкими авіабомбами. В підземних укриттях металургійного комбінату знаходиться не менше 1000 цивільних. Переважно це жінки з дітьми та літні люди, - повідомляє Маріупольська міська рада

«Азов» готовий вийти лише зі зброєю

Напередодні бійці полку «Азов» заявили, що готові евакуюватися з оточеного Маріуполя, щоб врятувати полонених та поховати загиблих, однак не погоджуються на умови росії здати зброю.

Про це у зверненні сказав заступник командира полку «Азов» Святослав Паламар.

— Ми готові евакуюватись за підтримки третьої сторони з Маріуполя зі своєї стрілецькою зброєю, щоб врятувати особовий склад, довірений нам, щоб евакуювати наших поранених та забрати тіла загиблих та поховати їх з почестями на території, непідконтрольній російській федерації, - сказав Паламар.

Він не уточнив, кого має на увазі під «третьою стороною».

Паламар повідомив, що «Азов» говорив із Михайлом Подоляком та Давидом Арахамією, які входять до складу української делегації на перемовинах з росією, «які заявляють, що готові їхати не переговори у Маріуполь з Мединським та Слуцьким (російська делегація - ред.) щодо евакуації військового гарнізону».

— Наголошую на тому, що умови російської федерації щодо здачі зброї та здачі в полон наших захисників ми не підтримуємо, - додав Паламар.

За словами військового, цивільні бояться виходити з підвалів, бо попри заяви російських військ про режим тиші, обстріли тривають та вийти з будівлі безпечно неможливо.

Україна послідовно вимагає організацію гуманітарного коридору для вивезення цивільних та поранених з «Азовсталі» та всього Маріуполя.

20 квітня з міста вдалось вивезти всього чотири автобуси з цивільними.

«Азовсталь» як останній бастіон

Металургійний завод «Азовсталь» - основний осередок українського опору в оточеному Маріуполі. Там перебуває близько тисячі цивільних і військових. Росіяни щоденно бомбардують цю територію.

Туди ж прорвались практично усі захисники Маріуполя - десантники, прикордонники та поліцейські, які спільно обороняються з полком «Азов».

Що таке «Азовсталь»

«Азовсталь» - це металургійний гігант, який має майже 100-річну історію і займає величезну територію на лівому березі річки Кальміус. Територія заводу затиснута між річкою з одного боку і берегом Азовського моря - з іншого.

Завод має свій власний вантажний порт і розгалужену систему підземних комунікацій.

Загальна площа території заводу - близько 11 квадратних кілометрів.

Обстріли комбінату почалися в середині березня.

Саме його територію обрали для сховку українські військові та сотні цивільних. Річ у тім, що «Азовсталь» має облаштовану ще в радянські часи систему бомбосховищ.

Джерело: BBC

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень