Потріскалася капуста: три причини і прості рішення проблеми

Урожай можна врятувати, якщо знати, від чого залежить цілісність овоча

Зрозуміти, чому потріскалася капуста, можна по тому, як Ви за нею доглядали. Щоб капуста лишилася цілою і не «тріщала по швах» важливо правильно за нею доглядати. І насамперед це стосується поливу.

Загалом же причин розтріскування капусти може бути декілька ????

Неправильний полив

Нерівномірний полив — це саме те, що в першу чергу губить капусту. Причому йдеться як про брак вологи, так і про її надлишок.

До прикладу, за умови занадто рідкісного поливу листя, якому не вистачало води, починає посилено поглинати її і швидше зростати. А оскільки листя всередині качана розвивається швидше, ніж усе інше, головка качана не може впоратися з його тиском, і на капусті з'являються тріщини.

Як цього уникнути ❓

У помірну погоду поливайте капусту раз на тиждень, використовуючи 10-12 л води на 1 кв.м. У спекотну погоду це потрібно робити вдвічі частіше, а у спеку – ще й додатково проводити дощування вранці і ввечері (ґрунт має просочитися на глибину 20-30 см).

Головне – не допускайте великих перерв між поливами.

Найкраще посадити капусту у ґрунт з близьким заляганням ґрунтових вод або неподалік від водойми. Допоможе і система крапельного поливу.

Нестабільні погодні умови

Різкі температурні коливання, занадто часті дощі або ж, навпаки, посуха теж негативно впливають на дозрівання капусти.

Як цього уникнути ❓

Під час тривалих дощів прикривайте зволожені грядки плівкою — це допоможе вашій капусті вирости рівномірно і не розтріскатися. А під час поливу капусти враховуйте зміну температурних умов і рівень опадів.

Овочі ранніх сортів рясно поливають у червні, а пізніх — у серпні. Це дозволить капусті сформувати міцні й соковиті качани.

 

Порушення термінів збору врожаю

Ви не повірите, але навіть те, коли ви зрізаєте качан, грає важливу роль у тому, яким він вам дістанеться, — цілим і пружним чи потрісканим.

Як цього уникнути ❓

Найважливіше у цій ситуації — не допускати перезрівання капусти. Особливо це актуально для ранньостиглих сортів.

Для того, щоб дізнатися, коли саме потрібно збирати врожай, купуючи насіння капусти звертайте увагу на швидкість визрівання овоча і на терміни збору врожаю.

Ранні сорти капусти можна збирати з кінця червня, середні дозрівають до серпня, а останні качани прибирають у вересні.

Між тим, потрісканий овоч можна використовувати для приготування свіжих салатів і супів або консервації на зиму.

Джерело: Ukr.Media

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень