Попри урядові обіцянки в Україні подорожчає холодна вода. При цьому підіймати тарифи планують двічі цього року

НКРЕКП розглянули питання зміни цін для 14 постачальників води

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, розглянула питання підвищення тарифів для 14 постачальників холодної води у Києві та інших містах України. Збільшення тарифів відбуватиметься у два етапи, 1 квітня та 1 липня.

У столиці тариф на воду хочуть підняти з 1 квітня - до 40,776 грн, з 1 липня - до 46,896 грн за кубометр. Тобто весною ціна зросте на 34%, а вже після літнього подорожчання на 54% більше, ніж зараз. Загалом тариф на воду включає водопостачання, водовідведення та 20% податку на додану вартість (ПДВ).

У Дніпрі вода зараз коштує 31,36 гривні за кубометр. У квітні тариф планують підняти до 37,61, з 1 липня - до 46,25 гривні. Тобто весною ціна на воду може злетіти на 20%, а за підсумками літнього подорожчання вже на 50%. Найбільше подорожчання прогнозують у Нікополі, Дніпропетровської області. У квітні вода коштуватиме 49,64 гривні за куб, а з липня 63,35 гривні за кубометр. Тобто проти нинішніх 33,62, ціна збільшиться +48% та +88%.

Майже удвічі збільшиться ціна на воду у Черкасах, Броварах та Вінниці.

При цьому нові тарифи погоджені з місцевою владою відповідно до річних планів водопостачання та водовідведення; норм питомих витрат паливно-енергетичних ресурсів та технологічних нормативів використання питної води, затверджених органами місцевого самоврядування.

Водопостачальники запевняють, що на підвищення ціни впливає зниження обсягів реалізації, врахованих у чинних тарифах, збільшення витрат на електроенергію (на близько 50%), а також збільшення витрат на оплату праці, закупівлю реагентів та інші причини.

Проте погодити тарифи Нацкомісія на засіданні не змогла. Оскільки один з профільних членів комісії був відсутній на засіданні, його перенесли.

Тож коли відбудеться засідання – поки невідомо, хоча фахівці наполягають на необхідності збільшення цін на воду, адже востаннє їх підіймати ще до початку повномасштабного вторгнення.

Зрозуміло, що складові тарифу, наприклад, електрична енергія суттєво зросла, ці витрати треба якось компенсувати. Місцеві бюджети не можуть, у них забрали фінансовий ресурс. Відома історія про вилучення податку на доходи фізичних осіб-військовослужбовців, по суті, компенсаторів зараз немає. Будь-яка діяльність має бути економічно обґрунтованою, тому це звичайна ситуація, коли тариф переглядається відповідно до витрат на виробництво того чи іншого продукту, - зазначив голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський.

Крім того, є велика заборгованість підприємств водопостачання за електричну енергію, держави – за різницю у тарифах, і вона не хоче відшкодовувати ці кошти. Відповідно вже є випадки відключення від світла або подачі води, додав аналітик.

Запропоновані до затвердження ціни лише трохи відкоригували проти тих, які були у розрахунках раніше. Переважно йдеться про різницю у кілька десятків копійок.

Найбільші тарифи встановлюють для міст з малими обсягами постачання, високою часткою реагентів та великою протяжністю мереж, як у Вінниці, Павлограді, Дрогобичі та Житомирі.

Джерело: РБК-Україна

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень