Ціни на бензин, тарифи на світло та воду та інше: що чекає українців з 1 липня

А ще повернення довоєнних податків та перерахунок пенсій

Світло 

У липні українці отримають платіжки з новими сумами за спожиту електроенергію. Нагадаємо, тариф збільшили з 1 червня, тож у липні прийде час платити за спожите. На сьогодні більше не має поділу на групи споживання, і тариф однаковий для всіх: 2,64 грн/кВт-год. 

Національна комісія, яка здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг 27 червня затвердила нові граничні ціни на електроенергію для бізнесу, і запрацює тариф уже з 30 червня. 

Таким чином, тариф на електроенергію для ринку «на добу вперед» становитиме:

  • максимальні граничні ціни для годинника мінімального навантаження (з 00:00 до 07:00 та з 23.00 до 24.00) – 3 000 грн за МВт-год та для годин (з 07:00 до 19:00) – 5 600 грн за МВт год;
  • для годин максимального навантаження (з 19.00 до 23.00) – 7 200 грн за МВт-год. При цьому мінімальна гранична ціна – 10 грн за МВт-годину.

Також НКРЕКУ оновила ціни на внутрішньодобовому ринку:

  • максимальні граничні ціни для годин мінімального навантаження (з 00:00 до 07:00 та з 23.00 до 24.00) встановлено 3 000 грн за МВт-год та для годин (з 07:00 до 19:00) – 5 600 грн за МВт- год;
  • граничні ціни для годин максимального навантаження (з 19.00 до 23.00) - 7 200 грн за МВт-год.

Вода 

Попри те, що водоканали уже зверталися за тим, аби збільшити їх тарифи на 33% у НКРЕКП остаточного рішення досі не ухвалили. 

Проте, експерти впевнені, що встановлення нових цін на світло для бізнесу і підприємств неминуче і найближчому часі призведе до зростання тарифи на воду, адже значна частина тарифу на воду містить як складову ціни на світло. 

При цьому ціни на газ та гарячу воду в Україні наразі залишаються незмінні. 

Пальне 

30 червня 2023 завершується дія податкових пільг на бензин, дизельне пальне та скраплений газ, які були введені на початку війни.

Таким чином, з 1 липня ціни на автомобільне паливо можуть зрости, оскільки ПДВ на всі нафтопродукти збільшиться із 7% до 20%. Також повернеться акцизна ставка для бензину 213 євро за тисячу літрів, для дизпалива – 139,5 євро, для автомобільного газу залишиться на рівні 52 євро.

Експерти прогнозують, що ціна бензину на АЗС в середньому зросте на 12 грн за літр, дизель коштуватиме на 10 грн дорожче, а газ - на 5 грн. Тож за прогнозами бензин коштуватиме близько 57 грн за літр, дизельне пальне - 54 грн, автомобільний газ подорожчає до 27 грн за літр.

Проте ще є шанс що в уряді відмовляться від відновлення довоєнних податків.

Пенсія

У липні відбудеться індексація пенсійних виплат. Торкнеться перерахунок тих пенсіонерів, які виходили на пенсію за спеціальними законами. Це держслужбовці, працівники органів місцевого самоврядування, народні депутати та науковці. Їх пенсії зростуть на близько 20%. Проте перерахунок буде індивідуальним і залежить від сум, які отримують пенсіонери. Чим вища пенсія, тим вища доплата.

Перерахунок відбудеться з 1 липня автоматично, звертатися до органів Пенсійного фонду немає потреби.

Доступні ліки 

З 1 липня ліки програми «Доступні ліки» будуть доступними тільки за електронним рецептом.  Тобто уряд повернув вимоги довоєнного стану щодо видачі ліків за е-рецептом.

Паперовий рецепт діятиме тільки в зоні бойових дій і на тимчасово окупованих територіях. Водночас лікар може видрукувати е-рецепт на паперовому бланку на прохання пацієнта, якщо для нього проблематично користуватися телефоном.

Джерело: РБК-Україна

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень