Поляків здивувала українська медицина: «В нас так не виходить»

Своїми враженнями про лікування у Польщі поділилися українські біженці

Фото: gettyimages.com

Українські біженці в Польщі разом із тимчасовим захистом від війни отримали доступ до безкоштовної медицини нарівні з громадянами цієї країни і зрозуміли, що не все так просто.

Чекати доводиться місяцями

Українських біженців, в яких у Польщі виникла потреба потрапити до лікарів-спеціалістів, дивують терміни очікування візиту.

Про причини такого явища українці цікавляться у профільних групах в соцмережах.

Порадьте, будь ласка, хорошого приватного невропатолога в Кракові. Можливо, хтось вже звертався. Мене записали до державного, але аж на серпень, - писала українка в групі Facebook Допомога Україні 8 травня.

 

Ми теж до кардіолога попасти не можемо, аж на листопад. В мене син інвалід з дитинства, сердечник, нас навіть не прийняли, тільки платний 150 злотих, - поскаржилася ще одна українка.

 

Стикнулась к необхідністю потратити до лікаря і виникли проблеми. Запис до невролога з 22 квітня - на 5 липня! Мамолога та ендокринолога взагалі в клініці немає, клініка NFZ. Проживаю в маленькому місці між Катовіце і Краковом. Підкажіть, будь ласка, така ситуація з лікарями і медичною системою (запис через 3-4 місяці) - це норма у Польщі чи проблема маленького міста?", - запитувала у цій самій групі Анна Барбаш 3 травня.

Одна з приватних клінік у Варшаві

У дописі жінка звернулася із запитанням до поляків, у відповідь розгорнулася дискусія на півтори сотні коментарів.

Це ще шикарно, мені у Варшаві запис запропонували 5 березня на 20 вересня, - була відповідь від іншої українки.

 

На жаль, у Польщі лікарів-спеціалістів за страховкою (NFZ) чекати довго. 2-3 місяці до невролога - це дуже мало, - погодилася інша мешканка Польщі.

У коментарях до посту поляки запитують, чи така сама ситуація з потраплянням на візит до лікаря в Україні. Після відповіді, що зазвичай чекати доводиться не більше 2-3 днів, а часто консультацію можна отримати в той самий день, відповідають:

В нас так не виходить. У нас, на жаль, стандарт – кілька місяців. Іноді навіть кілька тижнів для приватного візиту. Але не кожен може дозволити собі приватно - це приблизно 200 злотих (приблизно 1600 грн), а якщо відвідати кількох спеціалістів, то це великі гроші.

Безкоштовна медицина в Польщі

Безкоштовна медицина у Польщі працює, як і в Україні. Спочатку треба потрапити на прийом до сімейного лікаря. Лише після цього можна отримати направлення до потрібного спеціаліста або просто рецепт на ліки.

Через те, що ви живете в меншому місті, на прийом до спеціаліста вам доведеться чекати лише кілька місяців.

У великих містах на прийом до спеціаліста чекають не менше півроку.

Тому у всіх знайомих є абонемент у приватних клініках, де ти чекаєш на прийом 1-2 дні (часто робота платить за такий абонемент), або просто йдеш до найближчої приватної клініки, яких дуже багато. Візит – 150 злотих (близько 1200 грн), - пояснює одна з дописувачок.

Інші українки, які тривалий час живуть в Європі, зазначають: очікувати на візит до лікаря декілька місяців є нормою не тільки в Польщі, але і в Німеччині, і ще в декількох європейських країнах. Там часто бракує кваліфікованого персоналу.

Навіть у приватних лікарів не обійтися без черг. В них також - запис на «кілька років вперед», пишуть українки.

Хто може розраховувати на безкоштовні операції та лікування

Українцям з онкологічними захворюваннями в Польщі можна розраховувати на безкоштовне лікування та операції.

З початку війни в Україні влада Польщі повністю зрівняла українських військових біженців у правах з громадянами Польщі.

Базові дорогі ліки для лікування пухлин українці отримують теж без оплати.

Передбачається, що доступ до безкоштовної медицини для українських біженців у Польщі триватиме до серпня 2023 року.

Джерело: РБК-Україна

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень