Польща хоче повернути виплачені українським біженцям соцдопомоги на $500 000

Йдеться про гроші, які виплатили «необґрунтовано»

Фото ілюстративне

Польська служба соціального забезпечення хоче повернути дитячі виплати, необґрунтовано отримані українськими громадянами. Після повномасштабного вторгнення російської армії багато громадян України, побоюючись за свою безпеку, почали виїжджати в країни Європи, де надають статус тимчасового захисту та фінансову підтримку.

Наприклад, у Польщі українським біженцям переплатили 2 млн злотих виплат — це приблизно 500 000 доларів. Мається на увазі, що ці виплати люди отримували вже після того, як повернулися в Україну, повідомляє видання Rzeczpospolita.

Йдеться про виплати на дітей у межах програм «500+», «Сімейний капітал опікунський» біженцям, які виїхали з Польщі, але не повідомили про це польське Управління соціального страхування ZUS.

Зазначається, що в польських законах сказано, що якщо український біженець виїжджає з Польщі на термін понад 30 днів, то втрачає право на виплату допомоги. Але траплялися випадки, коли українці з дітьми приїжджали в сусідню країну спеціально для того, щоб оформити допомогу, а потім одразу виїжджали назад.

- Соцслужба послідовно видає чергові рішення про необґрунтовано отриману допомогу та зобов'язує одержувачів їх повернути, — розповідає прессекретар служби Павло Жебровський.

За його словами, повернути гроші можна протягом двох років. При цьому станом зараз українці повернули всього 35,4 тис. злотих (приблизно 8 000 доларів).

Повідомляється також, що наприкінці січня 2023 року в ZUS з'явився доступ до реєстру прикордонної служби, тому тепер соцпрацівники відстежують виїзд українців із території Польщі. Раніше вся інформація про виїзд біженця надходила до ZUS лише за місяць.

Протягом останнього місяця, після отримання необхідної інформації, ZUS призупинив виплати приблизно 3 200 біженцям з України.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень