Покарання за поширення неправдивих чуток: які штрафи загрожують українцям?

Пояснює юрист

За поширювання неправдивих чуток, які можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку, українцям можуть виписати штраф.

Про це розповів адвокат і магістр права Євген Буліменко у коментарі РБК-Україна.

Які штрафи загрожують недобросовісним українцям? 

За словами експерта, відповідальність за поширювання неправдивих чуток, які можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку, визначається статтею 173-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП).

Йдеться, зокрема, про адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафу у розмірі від 170 до 255 гривень.

- У даному випадку умовою адміністративної відповідальності особи є вчинення нею активних умисних дій, які полягають у поширюванні неправдивих чуток, а також усвідомлення такою особою, що такі дії можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку, - наголосив юрист.

 

Які рішення можуть виносити суди у подібних випадках?

Правознавець розповів, що судами (у більшості випадків) під час розгляду адміністративних правопорушень за статтею 173-1 КУпАП ухвалюються рішення:

  • про закриття таких справ - у зв'язку з відсутністю події та складу адміністративного правопорушення
  • про звільнення від адміністративної відповідальності - у зв’язку із закінченням строку накладення адміністративного стягнення

- Однак, існують також випадки, коли суди приймають рішення про накладення адміністративних стягнень, - додав адвокат.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень