Штраф 100 тис. грн та підозра у диверсії: українців можуть покарати за просту дію

Виявляють порушників здебільшого за допомогою безпілотників

В Україні в теплу пору року зростає ризик пожеж через спалювання трави та сухого листя. Робити це і так заборонено, а в умовах воєнного стану такі порушення можуть бути розцінені як диверсія. У деяких випадках штрафи за підпал трави та листя можуть перевищити 100 тис. грн.

За порушення передбачено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу.

 

В умовах воєнного стану підпали також можуть трактуватися як диверсії, – йдеться у роз'ясненні Київської міської державної адміністрації (КМДА).

До речі, фахівці ДСНС виявляють пожежі та випадки спалювання сухої рослинності за допомогою безпілотників. Потім вони ідентифікують порушників, аби притягнути їх до відповідальності.

  • За спалювання трави, листя, сміття та іншої рослинності в Україні передбачено штрафи: для громадян від 3060 до 6120 грн, для посадових осіб – від 15 до 21 тис. грн. Якщо вогонь поширюється на великі площі (наприклад, поля, луки та пасовища) або території природоохоронних зон, штрафи можуть бути збільшені.
  • Найбільші штрафи, у розмірі від 90 до 150 тис. грн, накладаються за знищення або пошкодження лісових насаджень, зелених зон навколо населених пунктів та вздовж залізничних колій. У разі смерті людей під час пожежі також можливе покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 2 до 5 років.

Чому не можна спалювати траву та листя

  • Спалювати листя, траву та іншу рослинність заборонено не лише через пожежі. При активному горінні рослинних залишків разом із димом у повітря виділяється отруйна суміш. До її складу входять пил, оксиди азоту, чадний газ, важкі метали, бензопірен тощо.
  • Крім того, земляний покрив, на якому спалюють траву, відновлюється лише через 5-6 років. Спалювання рослинності призводить до забруднення ґрунтів, повітря та води, а також може призвести до займання в лісових зонах.

Джерело: OBOZ.UA

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Знайдено автомобільні номера

  Знайдено автомобільні номера ВК1273НА , ВК7773ВК

Більше оголошень