Погано горять і тільки засмічують піч: які дрова не підходять для опалення (ПЕРЕЛІК)

Розповідаємо про особливості горіння різних порід дерева

Чимало українців цієї зими перейдуть на опалення дровами заради економії і через вимушені відключення електроенергії. Нині піч та камін - не пережиток минулого, а важливий предмет побуту, який допоможе багатьом вижити в морози.

Дрова нині не дешеві, тож важливо знати, яку деревину краще не купувати, аби взимку не мерзнути й не заробити собі зайвих проблем. Різні тонкощі пояснює профільний сайт bio.ukr.bio.

Для опалювальних цілей застосовуються різні дрова. Пріоритетною характеристикою, за якою вибирають ті чи інші дрова для камінів і печей, є їх теплотворна здатність, тривалість горіння і комфорт при використанні (картина полум'я, запах).

 

Для опалювальних цілей бажано, щоб тепловиділення відбувалося повільніше, але більш тривалий час. Найкраще для цього підходять дрова з листяних порід.

Для топки печей і камінів використовують переважно дрова таких порід, як дуб, ясен, береза, ліщина, тис, глід.

Особливості горіння дров різних порід деревини:

  • Дрова з бука, берези, ясена, ліщини важко розтоплювати, але вони можуть горіти сирими, адже мають невелику вологість, причому дрова з усіх цих порід дерев, крім бука, легко розколюються;
  • Вільха і осика згорають без утворення сажі, крім того - вони випалюють її з димаря;
  • Березові дрова гарні для тепла, але при нестачі повітря в топці горять димно і утворюють дьоготь (березову смолу), який осідає на стінках труби;
  • Гілки ялівцю, вишні і яблуні дають приємний аромат;
  • Соснові дрова горять з більшим виділенням тепла, ніж ялинові, через більший вміст смоли.

Зважайте, що при горінні смоляних дров, за різкого підвищення температури з тріском лопаються маленькі порожнини в деревині, в яких накопичується смола, і в усі боки розлітаються іскри!

  • Кращою тепловіддачею володіють дубові дрова, єдиний їхній недолік - вони погано розколюються, так само як і граб;
  • Дрова з груші та яблуні легко розколюються і добре горять, видаючи приємний запах;
  • Довго тліюче вугілля дають дрова з кедра;
  • Дрова з вишні і в'яза при горінні димлять;
  • Дрова з платана легко розтоплюються, але важко колються;

Менше підходять для топлення дрова хвойних порід, тому що вони сприяють утворенню смолистих відкладень в трубі і мають низьку теплотворну здатність. Соснові і ялинові дрова легко колоти і розтоплювати, але вони димлять та іскрять.

  • До порід дерев з м'якою деревиною відносять тополю, вільху, осику та липу. Дрова цих порід добре горять, однак тополя сильно іскрить і дуже швидко згорає;
  • Бук - дрова цієї породи вважають класичними камінними дровами, оскільки у бука красива картина полум'я і вони майже не іскрять, даючи жар.

До всього перерахованого слід додати: букові дрова мають дуже високий показник теплотворної здатності. Запах палаючих букових дров теж оцінений високо, тому і для копчення продуктів в основному застосовуються букові дрова. Дрова з бука універсальні у застосуванні. Виходячи з цього, їхня вартість досить висока.

Нижче наведена таблиця з середніми значеннями теплотворної здатності на один складометр дров

1 складометр сухої деревини листяних дерев замінює близько 200-210 л рідкого палива або 200-210 м³ природного газу.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень