Чим вигідніше опалювати будинок: дровами, вугіллям чи пелетами? (ЦІНИ)

Замінити газ можуть і брикети, але це досить дороге задоволення

Майбутній опалювальний сезон називають одним із найскладніших в історії незалежної України. Свої корективи внесла війна, а також те, що багато будинків і комунікацій в різних регіонах виявилися зруйнованими і відновити їх найближчим часом навряд чи вдасться.

Нині ж українців хвилює нагальне питання: чи будуть взимку поставки газу для опалення і чи не будуть відключати тепло у багатоквартирних будинках?

 

Логічним на цьому фоні виглядає питання про те, яка найбільш прийнятна та економічно обгрунтована альтернатива газу?

Серед найбільш реальних альтернатив розглядаються відразу декілька варіантів: від вугілля і брикетів, до пелетів і дров.

Але й тут є проблеми військового і ринкового характеру. Найперше - через війну частина території України, в т.ч. і ліси, залишаються заміновані. Це також позначається на роботі лісгоспів.

Пелети

Фахівці відзначають, що ще рік тому тонна пелет обійшлася б у 2500-3000 грн. У зимовий період 2021/22 рр. ціни варіювалася вже на рівні 5000-6000 грн, а наразі продавці виставляють ціни за тонну пелет в більш як 12 тисяч.

Для того, щоб зрозуміти енергоефективність такого виду палива, необхідно пам'ятати, що для заміщення 1 тис. кубів газу буде потрібно близько 3 тонн пелет.

Вугілля

Наразі вугілля на ринку більш ніж доступне, варіантів дійсно багато. Однак ціна коливається в районі 11-13 тис. грн за тонну.

Не забудьте додати ще й вартість доставки, яка в залежності від відстані, може скласти до 2500 грн.

При цьому експерти звертають увагу на те, топити вугіллям невигідно. Опалення умовного приміщення в 100 кв.м може перевищити 50 тис.грн, тоді як газом - не більше 10 тисяч.

Дрова

Напевно, дрова в українців - найпопулярніший вид матеріал для опалення. Зазвичай запаси дров починають робити ще задовго до початку опалювального сезону. Разом з тим врахуємо, що з початком війни в країні істотно зменшилася вирубка деревини.

Пам’ятайте, що найдовше у грубці будуть горіти береза, бук і дуб. Тоді як від хвойних краще відмовитися. Про це ми писали тут:

 

Дуб, береза чи верба: які дрова не варто купувати для опалення (ТАБЛИЦЯ)

Ціни різняться від сорту і виду дров. В інтернеті можна знайти пропозиції по 600 грн/куб, а от на ринку вартість кубометра дров може стрибнути і до 2000 грн/куб і навіть більше. До речі, у жовтні має запрацювати спеціальний урядоваий портал «дроваЄ», де громадяни зможуть замовляти деревину для опалення будинку із доставкою додому.

Брикет

Брикети є одним з найбільш поширених видів опалювальної сировини. Вони дуже схожі на пелети і, в принципі, суттєво відрізняються лише способом виробництва.

При цьому 1 тонна брикетів замінить 3 кубометри дров, а ціна на брикети залежить від типу матеріалу й може становити від 5 до 15 тис. грн за тонну.

Джерело: Главред

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень