Податки за доходи українців-біженців: Які штрафи загрожують порушникам за НЕподання декларації

Основні технічні моменти про декларування доходів

Українці, котрі змушені були виїхати за кордон через початок повномасштабної війни, також мають декларувати всі свої доходи.

Про це нагадала народна депутатка, членкиня комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ніна Южаніна.

Які умови подання декларації

Декларацію треба подавати в будь-якому випадку – і тоді, коли людина працювала за кордоном, і тоді, якщо вона просто отримувала грошову допомогу від іноземної держави чи будь-якої благодійної організації.

Які строки подання декларації

Подати декларацію про доходи за 2022 рік потрібно до 1 травня за встановленою формою разом з додатками (https://tax.gov.ua/others/deklaruvannya-gromadyan).

При цьому додатки заповнюються та подаються виключно за наявності доходів (витрат), розрахунок яких міститься у цих додатках. До 1 серпня включно треба сплатити податкові зобов’язання.

У тому випадку, якщо українці вже сплатили податки за свої доходи за кордоном, то для їх зарахування потрібно отримати документи, що підтверджують. Це довідка про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об'єкт оподаткування.

Документи обов'язково потрібно легалізувати у закордонній дипломатичній установі України в країні, де виходив такий дохід.

Якщо необхідні папери відсутні, платник зобов'язаний подати до перевірчого органу на свою податкову адресу заяву про перенесення терміну подання декларації до 31 грудня року, наступного за звітною.

Які штрафи загрожують порушникам

У разі несвоєчасного подання декларації біженцям загрожують штрафи у розмірі 340 грн. Також застосовується адміністративна відповідальність у вигляді запобігання чи накладення штрафу у розмірі від 3 до 8 тисяч гривень.

Зауважимо, громадяни, які отримували іноземні доходи та перебувають за кордоном, можуть надіслати декларацію:

  • поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання декларації;
  • в електронній формі через особистий електронний кабінет на сайті податкової, але для цього необхідно мати електронний ключ (https://cabinet.tax.gov.ua/login).

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень