Почався ВЕЛИКОДНІЙ піст: що під забороною

Піст триватиме до 23 квітня

Сьогодні, 7 березня, у християн східного обряду розпочався Великий піст. Він допомагає очиститися від гріхів, стати ближчим до Ісуса Христа, адже Господь показав, що він повернувся в силі Духа після 40 днів і ночей утримання від їжі.

Також метою Великого посту є духовна та фізична підготовка до Великодня. Духовна полягає в тому, що людина читає молитви, причащається та сповідається.

 

А фізична – у споживанні лише пісних страв.

Загалом піст складається з двох частин – Чотиридесятниці і Страсної седмиці, під час якої згадують страждання Сина Божого заради спасіння людства.

Як варто постити:

  • У перший і останній тиждень варто дотримуватися особливо суворого посту – у понеділок, середу та п'ятницю харчуватися один раз на день харчування холодною їжею без олії;
  • У інші дні тижня дозволяється вживати гарячу їжу без олії;
  • У суботу та неділю можна вживати їжу з олією і трохи вина;
  • У Велику п'ятницю Страсного тижня радять пити тільки воду;
  • У Велику суботу Страсного тижня також бажано відмовитися від їжі або харчуватися дуже скромно;
  • На Благовіщення та Вербну неділю можна їсти рибу;
  • Обов’язковою умовою дотримання посту є молитва та відвідування церкви.

Що можна їсти?

Варені, тушковані, запечені овочі та фрукти, які мають стати основою пісного харчування. На столі повинні бути морква, картопля, буряк, квашена капуста і огірки, кукурудза, горошок, яблука, гранат, банани і цитрусові.

До овочів варто додавати різноманітні каші, які необхідно готувати на воді без масла та олії. М’ясо, яйця та молоко варто замінити на рослинний білок, який міститься у баклажанах, арахісі, сочевиці сої та інших бобових.

Що не можна їсти?

На період Великоднього посту варто відмовитись від м’яса та риби, яєць, молока і молочних продуктів, солодощів та випічки, фаст-фуду, алкоголю.

Поради щодо посту мають радше рекомендаційний характер, адже не кожна людина здатна фізично обмежувати себе у тих чи інших продуктах. Зокрема церква радить утриматись від посту дітям, людям похилого віку, вагітним та матерям, що годують, людям, які займаються інтенсивною фізичною або інтелектуальною працею.

Священнослужитель Андрій Мовчанюк на своїй сторінці у Фейсбуці написав, як парафіянам дотримуватися посту під час війни:

- Дорогі брати і сестри!

Сьогодні розпочався Великий Піст, під час якого православні християни через молитви, покаяння та обмеження в їжі очищують свою душу й тіло та готуються до святкування Воскресіння Христового.

Враховуючи надзвичайні випробування, які зараз несе кожен українець через загарбницьку навалу, Православна Церква України закликає вірян виявити особливу розсудливість щодо міри тілесного посту. Піст не має нести шкоди здоров'ю. А оскільки під час війни ми не завжди вільні у виборі свого раціону та продуктів, які є під рукою, маємо виходити з наявних можливостей.

Піст – це не тільки тілесні обмеження, найперше він є особливим часом для душі. Це час молитви, покаяння і добрих справ. І хоча в час війни нам складно дотримуватися посту тілесного – зараз кожен із нас може виявити усе найкраще у собі через співчуття й добрі вчинки, на які благословляє нас Господь.

Тож, брати і сестри у Христі, нині закликаємо вас до благодіянь на славу Божу, і молимося про справедливий мир для України. Віримо, що в мирі й радості всією родиною помісної Української Православної Церкви зустрінемо світле свято Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень