Освячена вода: скільки набирати і як зберігати

Розвінчуємо міфи

19 січня – Хрещення Господнє. Воду, яку освячують в цей день, називають агіасма.

Свячена вода має цілющу силу, яка очищує душу та зцілює тіло. Як використовувати і як зберігати воду, розповів священник.

Який запас освяченої води потрібен на рік?

Нема визначеної норми, навіть немає обов’язку тримати свячену воду вдома. Потрібно, щоби вона була в церкві, щоб її мали священники і могли використовувати в обрядах посвячення.

Тобто воду освячують не тому, що мусять, а тому, що бачать у цьому зв’язок свого духовного життя з матеріальним світом. Освячена вода — не чарівна, але має благодатні властивості для тих, хто її з вірою приймає.

Як відрізнити освячену воду від звичайної?

На фізичному, хімічному рівнях — ніяк. Існує думка, що у воду під час свячення вкладають золотий або срібний хрест і саме через це вона консервується і не псується. Звісно, вона таки може зіпсуватися, якщо, наприклад, зберігати її у брудному посуді. Тому не потрібно у це вірити.

Правильно зберігати свячену воду у чистому скляному посуді.

Як використовувати цю воду?

Немає чіткого регламенту її використання для мирян. Традиційно нею окроплюють або п’ють. Кожен знайде свій шлях, як ця вода йому послужить.

Вона має насамперед спонукати до контакту з Богом. Коли ми п’ємо її чи окроплюємося нею, то очікуємо від Бога духовної благодаті.

Чи можна використовувати освячену воду замість ліків?

Це не медичний препарат. А засіб нашого духовного життя. Церква не заохочує вірних відмовлятися від ліків, замінюючи їх молитвою. Проте через те, що багато хвороб мають духовний контекст, то використання разом із медикаментами свяченої води може бути корисно й потрібно. Але лише разом, а не замість.

Як утилізувати освячену воду?

Освячені речі утилізуємо по-іншому, ніж звичайні. Це вияв нашої поваги до святості. Для церковних й освячених речей є два способи: спалення або закопування. А якщо йдеться про воду, то виливаємо її там, де люди і звірі не ходять.

Найпростіше — полити вдома квіти.

Джерело: smartnews

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень