Плату за доставлення газу у суді визнали незаконним платежем. Чому це не зовсім так?

Луцький міськрайонний суд скасував плату за доставлення газу у грудні минулого року

Прецедент стався на Волині. Луцький міськрайонний суд скасував плату за доставлення газу. Але справа ще не завершена, адже перейшла до апеляційної стадії, адже НКРЕКП – спростовує закиди щодо нібито незаконності своїх постанов.

У грудні 2023 року суддя Луцького міськрайонного суду Віталій Ковтуненко відмовив Волиньоблгазу в стягненні заборгованості за послуги розподілу.

Своє рішення він обґрунтував, зокрема, і тим, що постанови національного регулятора – Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) – не пройшли державну реєстрацію у Міністерстві юстиції України. А це, мовляв, ставить під сумнів їх чинність.

А тому,: «за таких обставин, тариф, вказаний в них, не може бути розцінений як обов`язковий для споживача, якщо він з ним не погодився».

Багато хто цю інформацію вже трактував як визнання плати за розподіл незаконною та остаточне її скасування.

Утім, це не так. По-перше, справу ще розглядатиме апеляційний суд. По-друге, НКРЕКП спростувало твердження про нібито незаконність своїх постанов.

У НКРЕКП наполягають, що їхні рішення не підлягають державній реєстрації Міністерством юстиції України - згідно з Законом про НКРЕКП.

У Комісії нагадують, що положеннями Конституції визначено, що нормативно-правові акти центральних органів виконавчої влади підлягають реєстрації саме в порядку, що встановлюється законом.

Крім того, на сьогодні Конституційний Суд України не визначав неконституційними норми Закону про НКРЕКП, які регулюють питання державної реєстрації рішень НКРЕКП. А саме Конституційний Суд здійснює офіційне тлумачення Конституції України, розв'язувати питання про відповідність Конституції законів України та у передбачених цією Конституцією випадках інших актів.

Тому, як наголошує національна комісія, «всі рішення НКРЕКП, якими встановлено чинні тарифи на розподіл природного газу, на сьогодні є ЧИННИМИ. Наразі не існує судових рішень, які б набрали законної сили та скасували фактично встановлені НКРЕКП тарифи».

Отже, на думку НКРЕКП, вважати ситуацію на Волині судовим прецедентом, який фактично скасував плату за розподіл природного газу, зарано.

Крім цього, предметом цього судового спору є нарахована заборгованість за послуги розподілу природного газу по окремому споживачу, а не встановлення правомірності чинних тарифів на розподіл природного газу, - наголошує регулятор.

Джерело: ГазПравда

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень