Після війни карта розселення українців зміниться, і демографи визначили як

Метрополіси та чотири кластери

Колаж Радіо Трек, на фото Елла Лібанова

Система розселення українців після війни зміниться, впевнена директорка Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова. Вона виділила чотири кластери та метрополіси в Україні. 

Західні області 

Попри те, що зараз на ці регіони роблять ставку і в уряді і представники бізнесу, регіон цей малоперспективний вважає Лібанова.

Я спілкувалася про це з екологами з Академії наук. Їхній висновок: екологічна місткість західного регіону, за винятком Франківщини та Львівщини, вже вичерпана. Це означає, що додатково там практично нічого не можна побудувати», – сказала соціологиня.

Північно-східні регіони

З цих регіонів на думку соціологи ні необхідно забрати все, що пов’язане зі стратегічними галузями.

- Другий кластер – північно-східні регіони, Харківщина, Сумщина, Чернігівщина. На мою думку, звідти треба якомога швидше забрати все, що повʼязано зі стратегічними галузями, оскільки, навіть коли війна закінчиться, ми не можемо бути впевнені, що вона не почнеться знову. Але також дуже важливо не допустити знелюднення цих територій.

 

Якщо Харківщина ще може «виїхати» завдяки Харкову, то Сумщина і Чернігівщина – я не бачу таких перспектив. Можливо, варто вивчити досвід Ізраїлю в цьому сенсі – як він розвиває райони, наближені до Палестини, як мотивує бізнес та громадян жити і працювати там, – пояснила експертка.

Південно-східні території

Третій кластер – це південно-східні території. У нас є проблема з Новою Каховкою. Хоча екологи кажуть, що відновлення там відбуватиметься, про пустелю у цьому регіоні не йдеться. Просто система поливу має бути зовсім іншою.

 

Інша справа, що і до війни Херсонська область була серед регіонів з найнижчим населенням. Тут також є Одеська область. Там свої проблеми, але я сподіваюся, що Одеса витягне принаймні Одеський регіон, – сказала Елла Лібанова.

Центральна Україна

А ось ця частина є найбільш перспективною щодо розселення населення. 

- Четвертий кластер – центральна Україна. Тут, на мій погляд, є найбільші можливості для релокації та більш щільного заселення. Екологічна місткість тут далека від вичерпання, – зазначила Лібанова.

Метрополіси

Київ, Одеса, Дніпро, Харків, Львів і, сподіваюсь, відновляться метрополійні функції Донецька. 

 

Україна ще довгий час залишатиметься бідною країною. У бідних країнах населення, як правило, концентрується саме навколо метрополісів, – додала експертка.

Джерело: Главком 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень