ПФУ звинувачують у «недоплаті» пенсій: як самостійно прорахувати розмір?

Декілька проведених перерахунків можуть збити з пантелику

Після індексації пенсійних виплат багато громадян, які перебувають на заслуженому відпочинку, дивуються та обурюються, чому виплати не відповідають сумі, на яку вони розраховували.

Про один із таких типових випадків пише ресурс «На пенсії» і наводить роз'яснення експерта.

75-річний житель Дніпропетровської області, у якого понад 35 років стажу, попросив пояснити, де він помилився у розрахунках, адже отримана сума пенсії та розрахована ним самостійно – суттєво різняться.

До жовтня розмір його пенсії становив 2685,91 грн. За його підрахунками, зараз вона має становити вже 3456 грн, з яких 3000 грн — мінімальна пенсія особам старшим 70 років із повним стажем та 456 грн  — доплата особам віком від 75 до 79 років.

«Але мені виплачують лише 3148,33 грн. Не можу розібратися, звідки взялася ця сума», — зауважує пенсіонер.

Незалежний пенсійний консультант Сергій Коробкін роз’яснив, що:

  • 2685,91 грн – це розмір пенсії станом на 1 березня, що видно з інформації Пенсійного фонду. З 1 липня та (або) з 1 жовтня теоретично ця сума могла ще несуттєво зрости. Йдеться саме про основний розмір пенсії за віком та доплату за понаднормовий стаж.
  • Далі, з 1 жовтня до вашої пенсії додали 300 грн, оскільки на той час ви знаходилися у віковій категорії 70-74 роки. При цьому загальний розмір пенсії разом з цією надбавкою був нижче 3 тис. грн. Тому спрацювало ще одне нововведення: у чоловіків віком від 70 років зі стажем понад 35 років загальний розмір пенсії з усіма надбавками з 1 жовтня не може бути меншим за цю суму.

Таким чином, до вашої пенсії встановили ще одну доплату у декілька гривень, щоб загальний розмір пенсії склав рівно 3000 грн.

Тобто структура пенсії на 1 жовтня виглядала так:

пенсія за віком + вікова надбавка у розмірі 300 грн + доплата до 3000 грн

  • 20 жовтня вам виповнилося 75 років. Особам у віці 75-79 років замість 300 грн встановлюється 456 грн. Тобто у вашому випадку розмір вікової надбавки зріс на 156 грн. При цьому структура загального розміру пенсії знову змінилася.

Якщо пенсія з 20 жовтня складає 3148,33 грн, то її структура може виглядати так:

  1. пенсія за віком – 2692,33 грн;
  2. вікова надбавка особам 75-79 років – 456 грн.

Як бачимо, доплата до 3 тис. грн в цьому випадку зникає – в ній вже немає потреби, оскільки загальний розмір пенсії з надбавками перекриває цю суму.

Загалом в жовтні вашу пенсію перерахували фактично в чотири етапи. На деякі зміни в законодавстві наклалося ще і 75-річчя посеред місяця. Тому при виплаті пенсії в жовтні вам частину вікової надбавки порахували як особі віком понад 70 років, а за решту, 10 днів, – вже як особі віком понад 75 років.

 

Цей факт також може трошки заплутати.

Джерело: На пенсії

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень