Отримав повістку – не прийшов до військкомату: коли це правомірно та як довести поважну причину

Які причини є законними для неявки до військкомату, в разі якщо особа підлягає мобілізації

Які причини законно дозволяють не прийти до Центру комплектування (військкомату), коли повістка на руках – пояснив адвокат Андрій Новак. Про це юрист розповів в інтерв’ю ТСН.ua.

Так, Новак пояснив, чи можна не приходити до військкомату за повісткою, якщо особа не придатна до служби за станом здоров’я або ж є багатодітною чи має батьків з інвалідністю.

— Якщо ви говорите про осіб, які мають право на відстрочку від мобілізації, то зауважу, що це право не є вже затверджений статус у громадянина, тому йому необхідно отримати це право.

 

Відповідно, якщо у нього є певні підстави для відстрочки, наприклад, у нього батьки – особи з інвалідністю або у нього самого проблеми зі здоров’ям і є певна група інвалідності, чи в нього троє або більше дітей – звідки військкомат може знати ці обставини, якщо раніше громадянин не звертався до військкомату для уточнення своїх облікових даних, коли його обліковані дані змінювалися? 

 

У військкоматах є інформація 5-10-15-річної давнини, коли певний громадянин був здоровим, красивим, молодим юнаком у віці 18-20 років.

 

А зараз йому вже умовно 35 і в нього троє дітей, і батьки з інвалідністю. Звідки військкомат може про це знати?

 

Відповідно, якщо такій особі вручають повістку, необхідно взяти цю повістку і піти до військкомату, і отримати це право на відстрочку, – розповів адвокат.

Він додав, що після цього у військовому документі стоятиме відмітка про те, що особа отримала право на відстрочку від військової служби. Тож наступного разу, коли хтось на вулиці спробує вручити такій особі повістку, вона може просто показати свій військовий документ. У такій ситуації повістку вручати не повинні.

Які причини є законними для неявки до військкомату, в разі якщо особа підлягає мобілізації

Поважними для неявки до військкомату причинами є стан здоров’я, смерть рідних, догляд за хворими рідними, стихійне лихо чи інша надзвичайна ситуація та складання іспитів у ВНЗ.

— Якщо ми говоримо про причини, які не потягнуть за собою настання будь-якого типу відповідальності, то в першу чергу, це стан здоров’я самого громадянина.

 

Наприклад, він важко захворів чи зламав руку або ногу тощо. Або ж загинув хтось із його близьких родичів не пізніше ніж за сім днів до дати, коли необхідно з’явитись у військкоматі.

 

Також це потреба догляду за хворими дружиною, батьками або батьками дружини, якщо ніхто інший не може за ними доглядати.

 

Це може бути стихійне лихо або інша надзвичайна ситуація, яка не дозволяє вчасно прибути до центру комплектування. І, як на мене, трохи дивна можливість – це здавання іспитів у вищих навчальних закладах.

 

Чому дивно? Тому що студенти не підпадають під мобілізацію, – зауважив Новак.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень